ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis un avertisment pentru Guvern să nu dea OUG care să ajute „funcționari de rang înalt” care au probleme cu justiția.

„Independența justiției și statul de drept sunt foarte importante pentru fiecare țară din UE, reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene.
Am informat Colegiul de conducere cu privire la situația din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect și să se abțină de la orice măsuri care vor afecta legislația penală și statul de drept.

Aș vrea să avertizez România să nu întreprindă acțiuni care să afeceze sistemul judiciar și să nu dea OUG pentru a crea impunitate pentru funcționarii de rang înalt care au probleme cu legea.

Am avut mai multe convorbiri cu doamna prim-ministru în ultimele două luni. I-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient și avem nevoie de rezultate cât mai curând. Îndeplinirea condițiilor din MCV este esențială.

Am reușit să reîncepem discuția la nivel tehnic, însă din păcate nu am putut încă să tragem concluzia că România este pe calea cea bună.”, a spus Frans Timmermans.

Oficialul european a dat un mesaj de susținere și pentru Kovesi.
„Comisia a fost cât se poate de clară de mai multe ori. Doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu doamna Kovesi timp de mai mulți ani. Știu că e o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curajul său, iar în ceea ce privește Comisia, este foarte important ca ea să poată să-și prezinte candidatura, astfel încât insituțiile europene să poată lua o decizie cunoscând foarte bine situația candidaților. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române”, a spus Timmermans.