ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a dat asigurări, miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că executivul comunitar va fi brutal în evaluarea pe care o va face României dacă va fi necesar, menționând însă că aceasta nu reprezintă o „amenințare”, ci doar o menționare a rolului CE în calitate de gardian al tratatelor.

„Dacă ții cont cum erau lucrurile în urmă cu 30 de ani și te uiți unde este România astăzi, s-a făcut un progres uriaș. (...) Dar de ce sunt atât de îngrijorat astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri a acestui lung maraton dureros riscăm acum să nu ajungem la linia de finiș - pentru ca lupta împotriva corupției să nu poată fi dată înapoi, pentru ca statul de drept să fie ireversibil - ci să o luăm în cealaltă direcție, ceea ce ar anula unele dintre cele mai importante realizări" care i-ar permite poporului român "să scape de acest trecut oribil", a spus Timmermans.
"Cineva care provine dintr-o țară ca a mea nici măcar nu-și poate imagina cât de dificil a fost asta pentru poporul român. Deci dacă acum vorbim despre asta, o facem pentru poporul român, care vrea să-și împlinească destinul european, asigurându-ne că sistemul și țara în care trăiesc este o democrație bazată pe statul de drept, în care corupția este combătută eficient și dezrădăcinată din societate", a dat asigurări înaltul oficial european.

El le-a reamintit eurodeputaților reuniți la Strasbourg că, deși recomandările Comisiei de la Veneția sunt importante și vor fi analizate, la fel de importante sunt și recomandările din raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) de anul trecut sau care urmează a fi făcute luna viitoare. "Cred că ele reprezintă un bun plan de acțiune pentru a ne asigura că reformele sunt ireversibile", a mai spus prim-vicepreședintele CE.