ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța a cunoscut un al doilea val de proteste și greve împotriva planurilor președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, transmite BBC.

Opt sindicate cheie au participat la grevă, care a perturbat școlile, transportul public și rafinăriile de petrol.

Unul dintre sindicate a declarat că o jumătate de milion de protestatari s-au adunat numai în Paris, iar numărul total în întreaga Franță a ajuns la 2,8 milioane.

Cu câteva ore înainte ca principalul protest să înceapă în Place d'Italie, în centrul Parisului, mii de manifestanți au ieșit în marș la Toulouse, Marsilia și Nisa, în sud, și la Saint Nazaire, Nantes și Rennes, în vest.
 
Police fired tear gas as tensions intensified at the end of the route in Place Vauban

Un număr de 11.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a acoperi demonstrațiile care au loc în peste 200 de orașe. Au fost raportate unele încăierări la finalul traseului din Paris, în Place Vauban, iar 30 de persoane au fost arestate. Ministrul de interne a lăudat poliția pentru modul în care a gestionat protestele.

"Macron va pierde cu siguranță", a declarat fostul deputat în Adunarea Națională, Jean-Luc Mélenchon, reporterilor din Marsilia. 

"Nimeni nu vrea reformele sale și, cu cât trec mai multe zile, cu atât mai mare este opoziția față de ele."

Karima, în vârstă de 62 de ani, a ținut o pancartă la Paris subliniind că planurile guvernului afectează femeile mult mai mult decât bărbații: "Multe dintre noi au deja cariere frânte și vor trebui să lucreze și mai mult decât bărbații pentru a avea o pensie completă."
 
Karima (L) said she would have to work at least two more years to get a full pension

Unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a declarat că aproximativ 55% dintre profesorii din învățământul secundar au ieșit în stradă, deși guvernul a declarat că cifra a fost de puțin peste un sfert. Elevii de liceu au organizat proteste în fața unor școli, iar studenții au declarat că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris pentru a-i susține pe greviști.

"Mulți francezi simt că munca este din ce în ce mai dureroasă. Nu este vorba că nu vor să muncească, ci că nu vor să lucreze în aceste condiții", a declarat pentru BBC politologul Bruno Palier.

De asemenea, a existat și dovada că, deși creșterea vârstei de pensionare a fost un apel unificator, oamenii au ieșit la vot și din motive mai largi.

Un infirmier a spus că se afla acolo pentru că condițiile din spitalele publice au devenit intolerabile. Profesorii sunt supărați pe starea școlilor. 
  French high school students block the access to the Lycee Turgot highschool in Paris during a nationwide day of strike and protests against French government's pension reform plan in France, January 31, 2023

La 62 de ani, vârsta de pensionare în Franța este mai mică decât în majoritatea celorlalte țări din Europa de Vest. Italia, Germania și Spania s-au orientat spre creșterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Marea Britanie aceasta este de 66 de ani.

Guvernul Macron a indicat că ar putea avansa într-o oarecare măsură în ceea ce privește detaliile reformei sale, dar a refuzat să cedeze în ceea ce privește ideea principală a creșterii vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani.

"Orice fel de reformă care le va cere oamenilor să muncească mai mult timp va fi nepopulară, dar noi am fost aleși pentru această reformă", a declarat Christopher Weissberg, deputat în partidul Renaissance al dlui Macron.

În Franța, foarte puțini lucrători au pensii personale legate de investiții de capital, dar în prezent există doar 1,7 lucrători care plătesc la fondul comun de pensii pentru fiecare persoană la pensie.

"Avem un sistem universal, iar sistemul trebuie să se autofinanțeze. În caz contrar, se slăbește și, dacă se slăbește, la un moment dat, oamenii își vor pierde pensia", a avertizat dl Weissberg.

Economistul Philippe Aghion a declarat că reformele sunt necesare deoarece Franța are un deficit structural de aproximativ 13 miliarde de euro (14 miliarde de dolari; 11 miliarde de lire sterline), iar creșterea vârstei de pensionare ar contribui, de asemenea, la creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în Franța.

"Acest lucru va da guvernului credibilitate pentru a face unele investiții pe care trebuie să le facă în școlarizare, în sistemul spitalicesc pe care trebuie să îl îmbunătățească și mai multe investiții în inovare și industrializare ecologică", a declarat el pentru BBC News.

Opoziția din Franța, temându-se că va sfârși prin a câștiga toate bătăliile, dar nu și războiul, ar putea decide să escaladeze disputa, așa că fiți atenți la greve pe termen nelimitat la depozitele de combustibil, de exemplu, sau la întreruperi de energie electrică țintite.

Până în prezent, protestele au fost în general pașnice și bine dispuse. Atâta timp cât acest lucru rămâne valabil, guvernul poate să treacă peste mișcarea opoziției și să își treacă rapid proiectul de lege prin parlament.

Dar dacă economia începe să sufere, lucrurile se schimbă. Iar dacă protestele devin violente, lucrurile se schimbă și ele.
 
VIDEO: