ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța a interzis rapelul cu vaccinul Moderna/Spikevax, a transmis vineri, 15 octombrie 2021, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS), argumentând că decizia se bazează pe riscurile de pericardită și miocardită care ar putea pune viața în pericol, în special pentru cei tineri, potrivit Mediafax

Autoritatea amintește celor care doresc să facă rapelul să aleagă Pfizer în schimbul vaccinului Moderna. Anunțul a contrariat vaccinații cu Moderna care se apropiau de ziua rapelului, după cum stau dovadă comentariile de la postarea de pe Twitter a instituției franceze.
 


„În avizul său din 6 octombrie anul trecut privind vaccinurile de rapel împotriva Covid-19, HAS a recomandat utilizarea Comirnaty® ca urmare a autorizației sale de introducere pe piață pentru această extindere de indicație, fără a exclude utilizarea Spikevax®, care nu are încă această autorizație. Anunțurile făcute de diverse autorități sanitare au evidențiat necunoscutele care persistă în ceea ce privește doza și populația țintă pentru retragerea Spikevax® și justifică așteptarea clarificărilor așteptate din partea autorității europene în contextul autorizației de introducere pe piață aflate în curs de examinare. Acesta este motivul pentru care HAS își ajustează avizul și recomandă acum să se respecte normele de drept comun, utilizând pentru rechemări doar produsul care a obținut extinderea AMM în acest scop.

De la sfârșitul lunii august, Autoritatea Națională de Sănătate din Franța a emis mai multe avize pentru a determina populațiile cărora este util să li se ofere o doză de rapel a vaccinului Covid-19 cu vaccinurile cu ARNm disponibile: în primul rând, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste și cele cu comorbidități, apoi profesioniștii din sectorul sanitar, din serviciile medico-sociale și sociale și din transportul sanitar, precum și familia și prietenii persoanelor imunocompromise.

Deoarece vaccinul Comirnaty® a obținut o prelungire a autorizației de introducere pe piață pentru vaccinurile de rapel la 5 octombrie, HAS a recomandat utilizarea acestuia în acest scop, dar nu a pus în discuție utilizarea vaccinului Spikevax®, pentru a nu perturba campania în curs.

La sfârșitul săptămânii trecute, țările scandinave au anunțat că vor informa EMA cu privire la studiile privind un posibil risc crescut de miocardită și pericardită legat de utilizarea vaccinului Spikevax®. În orice caz, acestea rămân rare și se rezolvă spontan în aproape toate cazurile.
 

În acest context, datorită circulației moderate actuale a virusului și lucrările în curs la EMA pentru definirea populației țintă (ce limită de vârstă) și mai ales a dozei (doză completă sau jumătate de doză), determină HAS să revină mai strict la o poziție de prudență și să recomande așteptarea avizului EMA înainte de a continua utilizarea Spikevax® ca rapel. Pe această bază, HAS va fi în măsură să emită un aviz privind locul vaccinului Moderna în campania de rapel. Între timp, vaccinul Comirnaty®, care are o autorizație de introducere pe piață extinsă și care este acum disponibil în orașe și în centrele de vaccinare, poate fi utilizat pentru vaccinurile de rapel, indiferent de vaccinul utilizat pentru vaccinarea primară”.
 

Covid-19 : utiliser le vaccin de Pfizer pour le rappel de vaccination