ACTUALIZARE 1.11/ 13:00 Statuia Papei Ioan Paul al II-lea, din orașul francez Ploermel, de pe care urmează să fie eliminată Crucea, provoacă o serioasă dispută diplomatică între acest stat laic prin exceleță și Polonia, predominant catolică.
 
Decizia recentă a Consiliului de Stat din Franța privind eliminarea, în termen de șase luni, a crucii de pe monumentul ridicat în 2006 în onoarea Sfântului Ioan Paul al II-lea la Ploermel, în Bretania, i-a deranjat nu doar pe polonezi, țara natală a Papei Wojtyla, unul din artizanii căderii comunismului, ci chiar pe politicienii francezi de dreapta.
 
Pe rețelele de socializare se multiplică protestele cu hashtag-ul #MonttreTaCroix, în timp ce premierul polonez, Beata Szydlo, a făcut apel la Franța să revină asupra deciziei. Cu un argument simplu și direct: Chiar dacă secularismul este un principiu din Constituția Franței, nu se poate nega că Karol Wojtyla a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai Bisericii creștine și unul dintre cei mai de seamă membri ai națiunii catolice poloneze din întreaga sa istorie.

Beata Szydlo a oferit o soluție de compromis, astfel încât să aibă o casă nouă, pentru a o salva de la cenzură:  „Marele nostru polonez, un mare european, este simbol al unei Europe creștine și unite”.
Premierul polonez a denunțat, de asemenea,  „dictatele corectitudinii politice” și „secularizarea statului” care promovează „valori străine culturii noastre, lucru care duce la terorizarea europenilor în viața lor de zi cu zi”, scrie express.co.uk.
 
Louis Aliot, vicepreședinte al Frontului Național, susține că decizia ar putea duce la „distrugerea societății noastre iudeo-creștine”.
 
Știrea inițială

Nu ne aflăm la Raqqa, periculoasa capitală a Statului Islamic din Siria, ci în Bretania, în centrul Europei de vest.

Aici, Consiliul de Stat din Franța a decis că o cruce ridicată într-o piață publică încalcă principiul statului secular și, prin urmare, trebuie să fie dărâmată. Prin urmare, cea mai înaltă instanță administrativă franceză a decretat eliminarea crucii de pe un monument ridicat în 2006 în onoarea Sfântului Ioan Paul al II-lea la Ploermel, în Bretania, scrie site-ul Avvenire.it.
 
În piața care poartă numele papei polonez tronează o statuie donată de artistul rus Zurab Tsereteli Ruso, o sculptură care-l reprezintă pe Sfântul Pontif în picioare, cu mâinile împreunate, absorbit în rugăciune. Statuia este acoperită de un arc mare din piatră, deasupra căruia se află o cruce.
 
Se pare însă că simbolul creștinismului, ușor de recunoscut, a deranjat sensibilitățile unor extremiști ai secularismului. Astfel, judecătorii Curții Supreme din Franța au decis să facă apel la legea privind separarea bisericii de stat din 1905, care interzice ridicarea de monumente religioase în locuri publice, cu excepția muzeelor, a cimitirelor și a lăcașelor de cult. În 2015, Tribunalul din Rennesaveva a dispus îndepărtarea întregii statui. În urma recursului, noua hotărâre a instanței prevede ca statuia să rămână, dar crucea nu.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews