ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Cernăuți morții nu sunt lăsați să-și doarmă somnul de veci. Circa 200 de morminte românești din cimitirul central al orașului Cernăuți vor fi scoase la licitație de autorități, iar rămășițele pământești ale celor răposați vor fi reînhumate în alt loc, a declarat viceprimarul Cernăuțiului, Igor Krohmali, potrivit publicației molbuk.ua, scrie agenția de știri din Cernăuți, BucPress.

Conform sursei citate, pe 26 martie 2023, un articol publicat de Molodii Bucovineț a atras atenția asupra deciziei autorităților din Cernăuți, de a exhuma rămășițele din mormintele românești care se află în cimitirul central de la Horecea (strada Zelena) și de a scoate criptele la vânzare.
 
Este vorba de un Cimitir-monument istoric  - un Cimitir Bellu sau Montparnasse al Cernăuților!

Potrivit viceprimarului orașului, Igor Krohmal, extinderea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervației istorico-culturale „Cimitirul de pe strada Zelena”.
 
Acest loc este un adevărat tezaur istoric și de românitate, atrage atenția arhivistul de la Cernăuți, Doru Ropceanu (accesați articolul).
 
În trecut, era posibil să se cumpere locuri de înmormântare acolo, dar această normă a fost abolită în 2007.

Deoarece nu este posibil să se facă noi înmormântări și pentru că sunt multe restricții privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autoritățile au hotărât să dezgroape rămășițele din mormintele românești și să scoată gropile la vânzare prin livitație.

Sunt vizate în special mormintele pentru care nu există informații în privința proprietarilor sau urmașilor.

Potrivit declarațiilor viceprimarului, cele mai multe dintre aceste morminte datează din perioada românească, dar nu există documente de arhivă, inscripții sau identificare, astfel încât autoritățile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmașii acestora.
 
Se estimează că sunt aproximativ 200 de astfel de morminte în cimitir.

În orice caz, această decizie ridică întrebări cu privire la respectul față de cei decedați, față de istoria și cultura acestui loc. Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuți este unul dintre cele mai mari și mai importante cimitire din Ucraina și are o istorie bogată și variată. În acest cimitir au fost îngropați și artizani ai Marii Uniri de la 1918.
 
Decizia de a exhuma rămășițele din mormintele românești, și scoaterea criptelor la licitație ridică îngrijorări cu privire la păstrarea și respectarea patrimoniului cultural și istoric al orașului Cernăuți, relatează BucPress.