ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fregata rusă Amiral Makarov ar fi fost atacată și avariată de o rachetă antinavă ucraineană de tip Neptune, în apropiere de Insula Șerpilor din Marea Neagră, teritoriu românesc ocupat de ucraineni și ruși, după cum au transmis Kiev Post și News.ro citate de ȘtiripeSurse.ro. Potrivit primelor informații, nava ar fi fost cuprinsă de flăcări în urma exploziei. Știrea nu a putut fi confirmată de vreo sursă oficială.

Nava rusă Amiral Makarov era o fregată din clasa „Burevestnik”, situată la prânz în apropiere de Insula Șerpilor, în largul Mării Negre, a informat agenția de știri UNIAN, citând site-ul guvernamental Dumska. Platforma de știri militare Gruz200, o sursă de obicei verosimilă, a scris că o sursă militară a confirmat că o rachetă antinavă ucraineană de tip Neptune a lovit fregata rusă.

Potrivit Dumska, după ce o rachetă ucraineană de tip Neptune a vizat fregata, „un număr mare” de avioane rusești se învârteau deasupra ei.

Un dispozitiv de monitorizare a navelor maritime a arătat o navă de salvare rusă identificată ca SPK-46150 fiind în drum spre locația fregatei rusești, joi, în cursul nopții. Un site de monitorizare a forțelor aeriene a identificat o dronă de recunoaștere Global Hawk cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aeriene ale SUA deasupra locației, vineri dimineața, la ora locală 5:00.

Nu a existat o confirmare oficială a atacului din partea Ucrainei sau a Rusiei.

Parlamentarul ucrainean Oleksii Honciarenko a declarat într-o postare pe internet că nava de război lovită este Amiralul Makarov, o navă rusă care se află în vestul Mării Negre de mai bine de o lună.

Dacă va fi confirmată, bombardarea fregatei ruse Amiral Makarov s-a petrecut într-un mod similar cu bombardarea la 13 - 14 aprilie 2022 a crucișătorului Moskva, cea mai mare navă de război a Flotei Ruse din Marea Neagră, scufundată după ce a fost vizată de două rachete antinavă ucrainene. Și în acel caz au fost folosite rachetele „Neptune” de producție ucraineană și, se presupune, date de geolocalizare furnizate de un avion militar secret al Armatei SUA, care s-a aflat în zonă cu puțin timp înaintea declanșării bombardamentului ucrainean de la sol spre mare.