ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fruntașii ardeleni s-au întâlnit în preziua Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia în luxosul hotel „Hungaria" din centrul orașului Alba Iulia, devenit ulterior „Dacia", apoi „Apulum". 

Istoricii cred că a cântărit mult și numele în alegerea localului spațios în care s-au „negociat" articolele Rezoluției Unirii, scrie stirisireportajealba.ro.

Ziua de 30 noiembrie 1918 a fost una plină pentru membrii Consiliului Național Român Central, organ cu rol politic și administrativ, în jurul cărora s-au grupat și alți fruntași ardeleni. Au avut loc mai multe întâlniri pentru a pune la punct documentele cu care trebuiau să se prezinte a doua zi în actuala Sală a Unirii, iar ulterior în fața mulțimilor adunate la Alba Iulia.

Cele mai importante dezbateri au avut loc la Hotelul „Hungaria" din Alba Iulia. Aici s-au reunit fruntașii politici ardeleni. Au participat șase membri ai Partidului Național Român și tot atâția din partea Partidului Social Democrat. Hotelul era la momentul 1918 cel mai luxos local din Alba Iulia.

Negocierea" articolelor Rezoluției Unirii
 
Articolele Rezoluției Unirii au fost tema principală a dezbaterilor. Discuțiile s-au prelungit până noaptea târziu, conform spuselor cercetătorului Dorin Giurgiu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. „Unii dintre participanții la discuțiile de la Hotelul Hungaria, Aurel Vlad, spre exemplu, au propus pentru Transilvania o autonomie provizorie pentru a preveni eventuale zguduiri sociale. Alți fruntași ardeleni au susținut o autonomie provizorie, până la întrunirea Adunării Constituante", susține Giurgiu.

„Practic, în timpul discuțiilor din 30 noiembrie 1918, s-a stabilit forma finală a articolelor Rezoluției Marii Adunări Naționale, care a fost citită în Sala Unirii, la 1 decembrie 1918", a explicat Dorin Giurgiu.

După discuții lungi și tăioase, spre miezul nopții, s-a stabilit, în sfârșit, un acord și s-a conturat forma definitivă a proiectului de Rezoluție, ce avea să fie citit în fața Marii Adunări Naționale.

Sarcina întocmirii documentului prin care s-a hotărât „Unirea Transilvaniei, Banatului și a Părților Ungurene cu țara-mamă" i-a revenit unuia dintre cei mai reprezentativi oameni politici români ardeleni ai vremii, Vasile Goldiș.

După ce au pregătit documentele Unirii la Hotel „Hungaria", fruntașii politici ai vremii s-au îndreptat spre Sala Unirii, la momentul respectiv clădirea în care se întâlneau ofițerii din armata austro-ungară la recepții și baluri.

Hotel „Hungaria" demolat de comuniști

Ridicat în 1887, hotelul „ Hungaria" și-a schimbat numele în „Dacia", după Marea Unire. Sub regimul comunist este cunoscut sub numele de „Apulum". La începutul anilor 1980, a căzut sub buldozerele comuniste, iar pe locul său a fost ridicat actualul bloc de locuințe 280 din centrul orașului Alba Iulia.