ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jeff Bezos, mogulul de la Amazon, a făcut o donație de 100 de milioane de dolari Fundației Obama, sumă destinată finanțării programelor acesteia de leadership la nivel mondial, cu condiția ca o piațetă din luxosul centru prezidențial din Chicago să fie numită după un lider al mișcării pentru drepturile civile, informează Daily Telegraph.

Fundația condusă de fostul președinte Barack și Michelle Obama a transmis luni că darul lui Bezos este cea mai mare contribuție individuală pe care au primit-o vreodată și va ajuta la „extinderea gamei de programe care se adresează liderilor în devenire din Statele Unite și din întreaga lume”.
 
În schimbul darului, Bezos a cerut ca piațeta din Centrul prezidențial Obama, aflat în prezent în construcție în Chicago, să poarte numele fostului congresman John Lewis, un activist pentru drepturile civile din anii 1960.
 
„Luptătorii pentru libertate merită un loc special în panteonul eroilor și nu mă pot gândi la o persoană mai potrivită pentru a fi onorată prin acest cadou decât John Lewis, un mare lider american și un om de o decență și un curaj extraordinare”, a declarat Bezos. „Sunt încântat să îi sprijin pe președintele și pe doamna Obama și fundația lor în misiunea de a forma și inspira liderii de mâine.”
 
Prin numirea pieței după Lewis, fundația afirmă că dorește să „schimbe paradigma” în ceea ce privește denumirea locurilor publice, care, în mod tradițional, poartă chiar numele donatorilor. La Centrul prezidențial Obama, donatorii vor avea opțiunea „de a onora și pune în valoare numele celor care au luptat pentru o lume mai dreaptă și mai echitabilă”.
 
Potrivit directoarei generale a fundației, Valerie Jarrett, „generoasa donație necondiționată” făcută de Bezos va finanța și alte activități ale Fundației Obama, de la Global Leaders Program la Girls Opportunity Alliance și My Brother's Keeper, precum și Hometown Fund, care are ca scop investirea în zona de sud a orașului Chicago.
 
Construcția Centrului prezidențial Obama - care nu va include și o bibliotecă prezidențială tradițională - a început în august. Construcția complexului de 19 acri ar trebui să dureze patru ani, costurile ridicându-se la aproximativ 830 de milioane de dolari.