ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


John Kerry, emisarul american pentru climă, a anunțat miercuri un nou și controversat plan de strângere de fonduri pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare, prin vânzarea de credite de carbon companiilor care doresc să își compenseze emisiile poluante, potrivit CNN.

Luând cuvântul la summitul COP27 privind clima din Egipt, Kerry a declarat că inițiativa, despre care a spus că ar trebui să fie „funcțională" în decurs de un an, ar ajuta la finanțarea tranziției energetice în țările vulnerabile. El a spus că Chile și Nigeria sunt două țări care și-au exprimat deja interesul pentru acest sistem.

Dar planul a atras deja critici din cauza modului în care va fi finanțat - cu bani obținuți din vânzarea de credite de carbon, care permit companiilor să plătească pentru ca altcineva să reducă emisiile care încălzesc planeta, în loc să le reducă pe ale lor.

Ideea că țările bogate trebuie să ajute națiunile mai sărace să își finanțeze eforturile de a scăpa de combustibilii fosili și de a trece la energie regenerabilă este o parte esențială a Acordului de la Paris privind clima - însă, în ceea ce privește banii reali, până acum s-au materializat foarte puține lucruri.

De asemenea, echipa lui Kerry este conștientă de faptul că asigurarea unui ajutor internațional de miliarde de dolari pentru climă reprezintă o luptă dificilă în Congresul SUA, care trebuie să îl aprobe prin intermediul creditelor bugetare.

Dacă președintele SUA, Joe Biden, intenționează să își respecte promisiunea de a susține o finanțare de aproximativ 11 miliarde de dolari, administrația trebuie să caute alte căi - inclusiv să stimuleze sectorul privat - pentru a obține acest lucru, a declarat Gina McCarthy, fost consilier național al lui Biden pe probleme climatice.

„Mi s-a părut foarte clar că președintele Biden și-a luat angajamentul de a accelera cu adevărat tipul de resurse pentru țările în curs de dezvoltare, dar este la fel de clar că Congresul nu a fost interesat să avanseze în acest sens", a declarat McCarthy pentru CNN săptămâna trecută. „Aceasta ar putea fi o parte a dilemei din SUA; în timp ce administrația înțelege că avem un angajament, nu ai un Congres care să pară dispus să meargă mai departe."

De aceea, Kerry apelează la sectorul privat. Schema a fost anunțată în parteneriat cu Fundația Rockefeller și cu Fondul Bezos pentru Pământ, iar Kerry a declarat că Bank of America, Microsoft, Standard Chartered Bank și PepsiCo se numără printre companiile care și-au arătat deja „interesul puternic" pentru această inițiativă. El a adăugat că firmele producătoare de combustibili fosili nu sunt implicate în acest plan.

Kerry a declarat, după anunțul său, că s-a întâlnit miercuri cu Guterres și că șeful ONU a fost de acord cu această inițiativă, atât timp cât există „garanții" implicate.