ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Wikimedia, care deține Wikipedia, au anunțat săptămâna trecută încheierea unei colaborări ca răspuns la „dezinformarea” privind pandemia de coronavirus. Ca parte a colaborării, O.M.S. a publicat câteva grafice de verificare factuală sub licență gratuită, astfel încât acestea să poată fi utilizate pe Wikipedia și alte pagini web deținute de Fundația Wikimedia. Parteneriatul în cauză a stârnit critici din partea unor editori Wikipedia, din cauza modului defectuos în care O.M.S. a gestionat pandemia în faza de început a acesteia din China, relatează Breibart.

Mass-media centrale au lăudat Wikipedia pentru felul în care a transmis informații despre virus, ceea ce contrazice propria abordare greșită a site-ului. Articolele Wikipedia despre coronavirus au fost frecvent afectate de erori și părtiniri semnificative, în prelungirea unor probleme din alte domenii ale site-ului.

Anunțul făcut pe 22 octombrie pretinde că scopul colaborării dintre OMS și Wikipedia este acela de a „extinde accesul la informații de încredere despre COVID-19 pe Wikipedia” și susține că „stabilitatea socială depinde tot mai mult de înțelegerea împărtășită de public asupra faptelor”. Materialele concepute de OMS vor fi publicate sub o licență Creative Commons, licența standard prin care conținutul de pe Wikipedia și de pe paginile web relaționate devine deschis utilizării și modificării gratuite. Potrivit anunțului, conținutul destinat publicării include „infografice, videoclipuri și alte resurse despre sănătatea publică”. 

Această colaborare „va crește accesul la informații de încredere din domeniul sănătății oferite de OMS în mai multe țări, limbi și dispozitive”, a afirmat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

La rândul său, președinta fundației Wikimedia, Katherine Maher, a susținut că, în opinia sa, criza globală din domeniul sănătății a făcut necesară colaborarea, spunând că „toate instituțiile, de la guverne și până la agenții internaționale de sănătate, de la colective științifice până la Wikipedia, trebuie să ne facem partea pentru a ne asigura că toată lumea are acces echitabil și de încredere la informații despre sănătatea publică, indiferent de locul în care trăiește și limba pe care o vorbește. 

OMS a derulat campanii împotriva a ceea ce a numit „infodemie” sau „dezinformare” privind izbucnirea coronavirusului.

Știrea despre parteneriatul dintre OMS și Fundația Wikimedia a declanșat reacții amestecate din partea editorilor Wikipedia. Deryck Chan, un editor din Hong Kong, care locuiește în prezent în Marea Britanie, și-a exprimat indignarea legată de parteneriat în grupul de discuție de pe Facebook denumit „Wikipedia Weekly”, spunând că „Dacă mai contează la ceva, mulți editori implicați în combaterea dezinformării privind Covid-19 au avut de a face cu informații nesigure provenind chiar din partea *O.M.S.*. O colaborare oficială între Fundația Wikimedia și O.M.S. sună ca o trădare pe față a eforturilor acestor editori”. Chan a fost unul din organizatorii evenimentului Wikimania din 2013, o reuniune anuală a contributorilor la Wikipedia și paginile web afiliate din toată lumea, ținută la Hong Kong în acel an.  

Și alți editori au fost în asentimentul lui Chan, unul dintre ei confirmând că Wikipedia și-ar putea pierde „poziția neutră în raportarea despre corona-criză în ochii persoanelor critice la rolul jucat de O.M.S.”.

Când un alt membru al grupului a luat apărarea colaborării, Chan i-a răspuns: „Gafele O.M.S. din prima fază a pandemiei fac obiectul unor polemici privitoare la versiunea „canonică” a istoriei pandemiei”, adăugând că „percepția faptului că Fundația Wikimedia susține O.M.S. contează”. Chan face referire la presupunerile că guvernul chinez ar fi ascuns informații vitale despre coronavirus în primele faze ale epidemiei și la îngrijorările că O.M.S. s-ar fi făcut complice la aplanarea acestora.

James Heilman, membru în echipa de conducere a Fundației Wikimedia, a luat la rândul său apărarea colaborării cu O.M.S. în grupul de discuții de pe Facebook, afirmând că el lucrează la asta încă din 2012 și zugrăvind-o ca fiind „nu doar un câștig pentru noi, ci un câștig pentru oricine crede în accesul liber și deschis la informații de calitate privind îngrijirea medicală”. Heilman a fost intervievat pentru numeroase relatări ale unor companii de presă importante care lăudau reflectarea pandemiei de către Wikipedia, continuarea unei campanii media de promovare a enciclopediei online în lupta contra „știrilor false” din mediul online. Anunțul colaborării dintre Fundația Wikimedia și O.M.S. a reiterat unele din aprecierile care afirmau că editorii site-ului au făcut ca „informațiile despre pandemie să fie bazate pe surse de încredere și să fie actualizate periodic pe Wikipedia”.