ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daniel P. Funeriu, fost ministru al Educației în Guvernul Boc, actual europarlamentar din partea PMP, a făcut joi pe Facebook un apel către Biserica Ortodoxă Română (BOR) „să adopte o linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar”, arătându-și îngrijorarea că unii profesori de religie ar putea avea convingeri critice la adresa măsurilor luate în contextul pandemiei de coronavirus și chiar opinii împotriva obligativității vaccinării.

„Apel către BOR: 
În societate există discuții referitoare la atitudinea unor membri ai clerului în chestiuni legate de COVID-19 dar și, mai pe larg, în chestiuni legate de sănătate, cum ar fi vaccinarea. 
Poziția BOR în chestiunea vaccinării a fost rațională din informațiile mele, chiar dacă unii membri ai clerului au vorbit prostii, în afara celor susținute oficial de BOR.
Începutul noului an școlar este un moment important: primele cuvinte auzite de copii despre pandemie le vor stabili reperele comportamentale. Cu toții trebuie să le dăm copiilor un mesaj unitar: COVID-19 nu este o glumă, situația este serioasă, iar respectarea regulilor nu este opțională. 
Am semnale că pe alocuri anumiți profesori de religie sunt mai degrabă parte a teoriilor conspiraționiste și astfel prezintă un risc pentru sănătatea copiilor.
Sugerez BOR, ca depozitar major de încredere în societate, să adopte o linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar, comunicând această linie cadrelor didactice. Nici BOR, nici societatea, nu merită să fie intoxicate și decredibilizate de minți tulburi. Experiența mea de colaborare instituțională cu BOR a fost excelentă, am avut un partener rațional și atent. Așa trebuie să fie și acum. Mai ales acum. Speranța, încrederea, tămăduirea sufletelor și reziliența pot exista doar dacă facem totul să fim sănătoși. E o datorie creștinească să avem grijă de trupurile noastre”, a scris Daniel P. Funeriu, joi, pe Facebook. https://www.facebook.com/DanielPFuneriu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat spunând că această îngrijorare este în realitate „excesivă și cel mai probabil nejustificată”:

„Apelul public al d-lui Daniel Funeriu este unul sincer, bine intenționat și binevenit pentru noi toți”, a declarat Vasile Bănescu.

„Din fericire, însă, îngrijorarea legată de presupusa poziționare irațională la început de an școlar a unor profesori de religie față de gravitatea contaminării cu virusul Covid-19 este în realitate excesivă și cel mai probabil nejustificată. Imaginarea unor excepții rămâne firește posibilă, dar practic nesemnificativă. Merită precizat și faptul că profesorii de Religie, ca și ceilalți profesori, sunt angajații unităților de învățământ, nu ai Bisericii”, a subliniat reprezentantul Patriarhiei.

„Poziția Patriarhiei Române, a Bisericii Ortodoxe și a reprezentanților ei a fost constant una realistă și fermă cu privire la riscurile majore de îmbolnăvire din timpul pandemiei, iar intensa campanie umanitară, dar și de promovare a regulilor sanitare desfășurată de BOR spune totul despre discernământul de care suntem chemați să dăm dovadă mai ales în perioadele de criză pe care trebuie uneori să le traversăm. Realist și solidar, informați și implicați, imunizați la manipulări de orice tip, evitând excesele în orice direcție”, a subliniat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de Agenția de Știri Basilica

Cu toate acestea, nici una dintre cele două persoane publice nu a explicat dacă în programa disciplinei Religie sunt sau nu cuprinse noțiuni despre sănătate - ce constituie cu precădere obiectul de studiu al științelor exacte -, și nici dacă opiniile personale ale cadrelor didactice se transmit sau nu în conținutul informațional prezentat la orele de curs.