ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În podcastul ”Zi de muzeu”, realizat de Fundația Prietenii Muzeului Național de Istorie a României, fostul director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander, a dezvăluit faptul că olandezii au întrerupt orice comunicare cu românii în ceea ce privește ancheta aflată în plină desfășurare, a furtului obiectelor din tezaurul dacic, potrivit știripesurse.ro

Dezvăluirea vine după ce secretarul de stat al Ministerului Culturii, Diana Baciuna, a oferit cu ocazia unei conferințe de presă, mai multe detalii legate de contractul expoziției ”Dacia! Empire of Gold and Silver” la Assen. 
 
„Din păcate, colegii olandezi au comunicat echipei de curieri care a plecat să demonteze și să repatrieze expoziția că, din momentul în care noi am dezvăluit date confidențiale din contrat, date care măresc presiunea asupra anchetatorilor, pentru că acum hoții știu nu numai că au furat niște piese importante, dar au și o idee de ordin de mărime care le permite să șantajeze mai ușor”, a afirmat Ernest Oberländer.
 
Furtul celor patru obiecte din aur împrumutate muzeului Drents, ar putea costa 5,8 milioane de euro în caz că acestea nu sunt recuperate. Muzeul Drents a asigurat coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice pentru 5,8 milioane de euro. Colecția totală de 673 de obiecte are o asigurare de peste 30 milioane de euro. Guvernul Olandei a garantat o valoare ușor peste 9 milioane de euro, iar în caz de furt, pierdere sau deteriorare a bunurilor, guvernul este partial responsabil și trebuie să plătească daunele. 
 
La momentul actual, presa olandeză susține faptul că cei trei suspecți arestați pentru furt vor fi încă reținuți sub arest astfel: cei doi bărbați încă 90 de zile, iar femeia suspectă încă 30 de zile.