ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul Corpului de control al premierului cu privire la transportul și furtul Tezaurului Dacic în Olanda dezvăluie mai multe deficient grave în gestionarea și securizarea bunurilor de patrimoniu național, informează știripesurse.ro. Deficiențele sunt cele sesizate și de ActiveNews în seria de articole pe această temă. Reamintim că ActiveNews a adresat Ministerului Culturii întrebări precise privind cele 5 Coifuri Dacice răspândite ilegal prin lume fără a primi răspuns până la această oră.
 
Neregulile semnalate au condus la posibilitatea furtului Coifului de la Coțofenești și a brățărilor de la Sarmisegetusa împrumutate pentru o expoziția de la muzeul provincial Drents din Assen, Olanda. Documentul arată o lipsă de conformitate a Muzeului Național de Istorie a României cu reglementările legale și totodată o neglijență în ceea ce privește standardele de securitate. Responsabili principali: directorul MNIR, Ernest Oberlander și șefa lui, ministra Culturii PNL, Raluca Turcan.

Documentul de colaborare dintre MNIR și Muzeul Drents nu a fost supus analizei și avizării Consiliului de Administrație, care este un organ cu rol deliberativ. De aceea, există îndoieli cu privire la transparența și responsabilitățile conducerii MNIR în gestionarea patrimoniului național. De asemenea, expoziția din Olanda nu a respectat Regulamentul de organizare și de funcționare al MNIR.
 
O altă problemă majoră este reprezentată de lipsa reevaluării la adevărata valoare a obiectelor împrumutate, conform normelor legale. Coiful de la Coțofenești nu a fost reevaluat de peste 14 ani, iar cele două brățări de aur de la Sarmizegetusa Regia nu au fost reevaluate timp de 12 ani. Aceasta ar fi fost obligația muzeului la fiecare 10 ani, iar nerespectarea prevederilor supune statul la riscuri financiare și juridice în cazul unor daune sau furturi.
 
Raportul dezvăluie problemele grave legate de măsurile de securitate (la nivelul MNIR și Ministerului Culturii), conform știripesurse.ro:

Lipsa structurilor și experților în evaluarea standardelor de securitate – Nu există specialiști desemnați pentru verificarea măsurilor de protecție propuse de partenerii externi la organizarea exporturilor temporare de bunuri culturale.
Lipsa solicitării unor măsuri de pază adecvate – Muzeul Drents a menționat în raportul său că nu asigură pază cu personal specializat 24/24, iar MNIR nu a solicitat în mod explicit includerea acestei măsuri în contract.
Lipsa unor structuri organizatorice pentru securitate – Nu au existat echipe desemnate pentru evaluarea protecției antiefracție și a măsurilor de securitate în muzeele în care au fost expuse obiectele.
 
Rezultatul verificărilor a fost înaintat  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după cum a afirmat Guvernul.
 
DOCUMENTUL obținut de ȘtiripeSurse, AICI:

SINTEZA principalelor cons... by florinpuscas