ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 23: 20 Ministrul de Interne, Carmen Dan, se va deplasa în zonele afectate de furtună, luni dimineața, când condițiile meteo vor permite, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.

ACTUALIZARE 22: 38 Cursurile în opt unități de învățământ din județul Timiș vor fi suspendate, luni, după ce furtuna puternică de duminică a avariat acoperișurile clădirilor, iar unele unități de învățământ au rămas fără curent electric, informează Mediafax.

Inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu, a declarat, duminică, că în opt unități de învățământ din județ cursurile vor fi suspendate pentru ziua de luni. Este vorba de trei licee din Timișoara – Colegiul Tehnic de Vest, Liceul de Arte Plastice și Colegiul Economic, plus alte cinci școli din Jimbolia, Otelec, Beregsău, Charlottenburg și Iohanisfeld.


ACTUALIZARE 20:49 numărul morților în urma furtunii care avut loc în Vestul țării a ajuns la opt, a confirmat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MAI Raed Arafat. „Din păcate, s-a confirmat. Mai sunt doi decedați la Bistrița. Sunt opt decedați. Deci cinci la Timișoara, unu la Arad și doi la Bistrița”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.
 
ACTUALIZARE 19: 45 Șase oameni, doi din Timișoara, doi din Buziaș, unul din Arad și unul din Bistrița au murit și 48 au fost răniți. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Banat, sunt 6 copii răniți. Doi sunt în stare gravă și sunt intubați.
 
Numărul răniților în furtuna de duminică ajunși la Spitalul Județean Timișoara a ajuns la 30, dar medicii estimează că va crește în continuare, transmite Agerpres.
 
„Avem 30 de victime cu traumatisme la diferite nivele ale corpului, membre, torace, capului. Mai gravă este starea unui copil care ne-a fost transferat de la Spitalul de Copii 'Louis Țurcanu'. Ne așteptăm ca numărul victimelor să crească, întrucât vor urma reparații la acoperișuri'”, a declarat duminică, pentru Agerpres, dr. Mihai Grecu, șeful Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara. 

 Știrea inițială

Prăpăd în această duminică după-amiază în vestul țării. Timișoara a fost măturată pur și simplu de o furtună puternică ce a pus la pământ zeci de copaci. Patru oameni au murit, iar alți 12 au fost răniți, a anunțat ISU

O femeie a murit la grădina zoologică din oraș, după ce a căzut un copac peste ea, iar un bărbat și-a pierdut viața după ce un panou publicitar luat de vânt a picat peste el.

Un copac a căzut peste o mașină în care se aflau mai multe persoane.

Vijelia a durat mai puțin de o oră, rafalele de vânt atingâng aproape 100 kilometri pe oră. Potrivit Agerpres, scaune și mese de la terasele din oraș au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăți din acoperișurile blocurilor au zburat, iar țigle de pe Casa Armatei din Piața Libertății au căzut peste un tramvai care era în stație, fiind semnalate și cazuri de arbori prăbușiți.

ISU Banat intervine pentru degajarea trotuarelor, șoselelor și mașinilor prinse sub copaci doborâți, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperișurilor afectate.
 
Raed Arafat a declarat la Antena 3 că intensitatea furtunii a scăzut: „Avem doi decedați, unul rănit în afara oricărui pericol, 30 de copaci căzuți, mai multe acoperișuri. Pompierii sunt în alertă, intervențiile lor sunt în curs. Efectul furtunii a scăzut. Este posibil să mai apară și alte persoane. Cel mai important lucru este să nu iasă din case, dacă sunt afară să nu stea lângă copaci, panouri publicitare, să intre în clădiri, pasaje subterane”.