ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii Grupului G7 sunt pe cale să ajungă la un acord politic pentru a oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de dolari folosind profiturile generate de activele rusești înghețate, potrivit unui oficial de la Palatul Elysee, scrie Mediafax, care preia Bloomberg.

Detaliile tehnice ale unui acord vor fi finalizate după un summit al liderilor G7 care va avea loc în Italia în această săptămână, ceea ce înseamnă că ar putea trece ceva timp până la încheierea unui acord final, a declarat oficialul francez, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Participanții la reuniunea G7 au avertizat că, dincolo de orice acord, care se așteaptă să fie unul dintre principalele rezultate ale summitului, unele aspecte rămase privind modul în care va funcționa sunt complicate.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului discută de luni de zile despre cum să folosească profiturile generate de cele aproximativ 280 de miliarde de dolari din fondurile înghețate ale băncii centrale rusești, cea mai mare parte a cărora se află imobilizate în Europa.

Printre aspectele complexe care vor trebui rezolvate se numără găsirea unei modalități de structurare a oricăror împrumuturi acordate Ucrainei, modul în care riscurile sunt împărțite între aliați și asigurarea faptului că activele rămân înghețate timp de ani de zile.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat miercuri reporterilor, că discuțiile continuă și că se înregistrează progrese.

"Ceea ce încercăm să obținem este un cadru care nu este generic - care este destul de specific, în ceea ce privește ceea ce ar implica", a spus el. "Dar, bineînțeles, detaliile operaționale de bază ale oricărui lucru asupra căruia se va conveni în Italia vor trebui apoi să fie elaborate, iar liderii vor da indicații experților pentru a lucra la acest lucru într-un interval de timp definit", a adăugat Sullivan.