ACTUALIZARE: 17: 35 Grupul pentru Dialog Social (GDS) anunță într-un scurt comunicat pe site-ul său că a decis să contramandeze decernarea premiului pentru Augustin Lazăr,  din data de 17 aprilie 2019. Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat, se spune în mesajul GDS, decizia celor Grupul pentru Dialog Social fiind luată „în urma mesajului public prin care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, anunță că transmite Premiul GDS pe anul 2018 disidentului Iulius Filip și tuturor luptătorilor anticomuniști”.

„Grupul pentru Dialog Social (GDS) a luat cunoștință de mesajul public prin care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, anunță că transmite Premiul GDS pe anul 2018 disidentului Iulius Filip și tuturor luptătorilor anticomuniști care au făcut cu putință ca astăzi să trăim într-o țară democratică.

Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat. În aceste condiții, de comun acord, decernarea premiului GDS din data de 17 aprilie 2019 este contramandată.

 Îl asigurăm pe domnul Augustin Lazăr de solidaritatea noastră în lupta anticorupție a Ministerului Public pe care îl conduce” se spune în comunicat.
 
Știrea inițială
 
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, urmează să primească miercuri, la sediul Grupului pentru Dialog Social premiul „Omul Anului” din partea GDS. În contextul scandalului generat în ultimele zile de trecutul său, Lazăr anunță că vrea să „transmită” premiul celor de la GDS lui Iulius Filip, deținutului politic căruia i-a anulat eliberarea de la Aiud.
 
Procurorul general, Augustin Lazăr, consideră că faptul că îi este acordat premiul GDS pe anul 2018 este o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor Ministerului Public în lupta anticorupție, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și în consolidarea statului de drept. El spune că a decis să transmită premiul „celor care - cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile - au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa”. „Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociației foștilor deținuți politici din România”, precizează procurorul general, care a făcut parte, în anii 80, din comisia care a refuzat eliberarea condiționată a disidentului Iulius Filip.

„Doresc să mulțumesc Grupului pentru Dialog Social pentru acordarea premiului GDS pe anul 2018. Sunt deosebit de onorat pentru primirea acestei distincții, pe care o consider o recunoaștere a eforturilor și rezultatelor Ministerului Public în lupta anticorupție, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în consolidarea statului de drept”, se arată într-un mesaj al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

El adaugă că, în acest context, a luat decizia de a transmite premiul GDS "celor care - cu prețul vieții sau al unor suferințe inimaginabile - au făcut posibil ca astăzi noi să ne putem exprima liber, să trăim într-o societate democratică, să revenim acolo unde ne este locul, în Europa".

„Transmit acest premiu domnului Iulius Filip și tuturor dizidenților din cadrul Asociației foștilor deținuți politici din România, o dată cu asigurările mele că astăzi Ministerul Public este o instituție care activează la cele mai înalte standarde profesionale. Folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată regretul pentru dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști, prin al căror curaj și sacrificiu a fost scrisă cea mai demnă pagină din istoria contemporană a României", arată procurorul general.
 
Luni, Lazăr a fost premiat de Societatea ”Timișoara” cu premiul „Speranța”, declarând, din nou, că nu a cercetat, nu a trimis în judecată și nu condamnat niciun disident politic.

 

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews