ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, la șapte ani de închisoare cu executare, pentru tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice București (USAMV).
 
Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

"În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", susțin procurorii.

Inițial, Popoviciu, în înțelegere cu rectorul, a creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.
 
Gabriel Popoviciu (58 de ani) este unul dintre cei mai influenți actori de pe piața imobiliară din România, căsătorit în 1980 cu Doina, fiica lui Ion Dincă, fost prim-vicepremier în regimul comunist. Imediat după Revoluție, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă a revenit ulterior în țară pentru a afaceri.

Una dintre primele sale afaceri a fost înființarea firmei IT ComputerLand, împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, acționar atunci la Clubul Dinamo. Ulterior s-a implicat în alte firme, precum Băneasa Investment, hotelurile Howard Johnson, Grand Plaza, Ramada Plaza și Ramada Parc, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC.

Numele lui Popoviciu se încrucișează cu numele câtorva politicieni: Traian Băsescu (cel care a semnat proiectul de tragere a rețelei de apă și canal chiar pentru cartierul rezidențial din Băneasa), Adriean Videanu (în mandatul căruia municipalitatea a pus umărul la crearea infrastructurii din același cartier) și Călin Popescu Tăriceanu (care și-a construit un nou sediu pentru compania sa de automobile pe terenul aceluiași cartier).