ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sprijinul financiar de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate va fi alocat și anul acesta, în ciuda restricțiilor bugetare. Anunțul a fost făcut vineri de primarul general al Capitalei. Viitoarele mame primesc bani pentru analize gratuite și medicamente, în anul 2019 fiind aproximativ 15.000 de beneficiare ale programului.

Gabriela Firea a scris, vineri, pe Facebook: „Sprijinul financiar de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate va fi alocat și anul acesta, în ciuda restricțiilor bugetare! Aproape 10 milioane de euro au fost investite în acest program, în doi ani de aplicare. Circa 15.000 de viitoare mămici au beneficiat de analize gratuite și medicamente în anul 2019, iar în total peste 26.000, în mai puțin de 2 ani de la lansare a programului Primăriei Capitalei - „Materna”, acordat prin DGASMB. Am lansat acest program în anul 2018, că parte a politicilor sociale și de sănătate pe care le-am propus pentru bucureșteni, cu accent pe familie și încurajarea natalității. Mă bucur de succesul înregistrat, de rată mare de accesare a programului”.

Ea a precizat că, de la aprobarea programului, de către CGMB, în martie 2018, valoarea stimulentelor acordate s-a ridicat la peste 43 de milioane de lei.

„Ținta noastră a fost ca tot mai multe femei însărcinate să aibă posibilitatea de a traversa perioada de sarcină sub supravegherea unui medic, mai ales în cazul celor care nu făceau acest lucru din lipsa banilor”, a mai scris Firea.

Cu stimulentele financiare Materna, acordate de Primăria Capitalei, se pot cumpăra medicamente și se pot plăti analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de Casă de Asigurări de Sănătate.

Voucherele au fiecare câte o valoare de 1.000 lei și se acordă de două ori: primul, în valoare de 1.000 lei, după procesarea cererii, iar al doilea - după intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină.

Astfel, pot beneficia de acest stimulent femeile însărcinate, în vârstă de peste 18 ani, care au domiciliul stabil în București sau resedința dobândită pe rază Municipiului București de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii (la momentul depunerii dosarului, sarcina este de minim 10 săptămâni) și care nu înregistrează datorii față de bugetul local.
 
Anual, în municipiului București se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 2010-2015 numărul nou-născuților vii, ai căror părinți au rezidența pe raza municipiului București, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 de copii.