ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gabriela Firea, președintele PSD București, a avut o primă reacție după ce coaliția de guvernare a decis ca fiecare partid să meargă cu candidatul său la alegerile pentru primăria Bucureștiului, transmite Antena 3.Cele două partide PSD-PNL nu au ajuns la un acord și se ia în calcul ca fiecare partid să meargă cu candidatul său în alegeri. 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu a declarat la Antena 3 CNN că prima opțiune pentru primăria Capitalei este Gabriela Firea, iar a doua opțiune este Daniel Băluță.

Întrebată despre acest demers, Gabriela Firea, președintele PSD București a spus: 

"Din punctul meu de vedere este decizia cea mai corectă și care arată respect față de Bucureșteni. Alegerile locale sunt încărcate cu o doză mare de subiectivism și persoana contează foarte mult. Contează și echipa politică din care provii, pentru că orice primar are nevoie de majoritate în Consiliul General, dar se pune foarte mult accent pe persoană pe personalitatea candidatului care va intra în cursa electorală.

În absolut toate orașele mici până la Capitală, gospodarul acelei localități sau acelei aglomerări urbane este direct opțiunea electoratului ca și persoană. Apoi este urmărită legătura acelei persoane cu o formațiune politică tocmai pentru a sigura o stabilitate în ceea ce privește actul administrativ.

Eu sper să fie o decizie luată, nu doar o variantă discutată în această seară. Aș vrea să se mențină ceea ce s-a discutat în această seară, nu pentru mine, nu pentru ambiția mea, ci din respect pentru cetățeni, pentru că 75% dintre bucureșteni spun că sunt nemulțumiți de mandatul actualului primar. Și tot 75% dintre cetățeni spun că mandatul meu de primar general împreună cu echipa PSD  fost un mandat mai bun decât actualul", a spus Gabriela Firea, președintele PSD București, la Antena 3 CNN.

În ce privește alegerile europarlamentare, Ramona Chiriac este cea care va deschide lista la europarlamentare din partea alianței PSD-PNL, transmite aceeași sursă.

"Consultând cifrele, coaliția merge bine, dar candidații fiecărui partid nu reușesc să aducă și din bazinul electoral local al celuilalt partid și atunci direcția va fi să mergem cu candidați separați.

În acest moment, peisajul este foarte complicat.

Am decis ca în deschiderea listelor la europarlamentare să fie făcute de Ramona Chiriac, șefa Comisiei Europene în România. A fost de acord cu propunerea noastră.

Pentru Capitală, prima opțiune rămâne Gabriela Firea", a spus Lucian Romașcanu, senator PSD.

Întrebat în ce grup parlamentar va merge Ramona Chiriac, senatorul PSD a spus: 

"Nu este hotărât la acest moment la ce grup parlamentar va merge.

Este candidat independent pe această listă. Venim cu o listă de parlamentari deschisă de un om extrem de profesionist pe acest domeniu.

Ramona Chiriac are treaba cu Europa și cred că lumea va înțelege acest lucru. ”, a mai spus el.

Ramona Chiriac, diplomat de carieră, a fost numită șefă a Reprezentanței Comisiei Europene la București în iulie 2021. Anterior, din 2016, a fost consul general al României în landul Bavaria. Și-a început cariera în diplomație în 2008, iar înainte a activat în administrația publică centrală și locală din România, având atribuții legate în special de pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE.

Potrivit informațiilor Adevărul, pe listă ar mai fi Mihai Tudose, Rareș Bogdan, Claudiu Manda, Dan Motreanu, Victor Negrescu, Siegfried Mureșan, Vasile Dîncu, Adina Vălean, Maria Grapini, Daniel Buda, Dragoș Benea, dar și Vasile Blaga.