ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că testarea în masă a bucureștenilor va începe cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare, aceasta urmând a se face cu teste rapide omologate, care vor fi achiziționate „din surse validate de către Institutul Matei Balș”, potrivit News.ro.
 
 Ea afirmă că vor fi testate peste 10.000 de persoane, pe baza unor studii realizate împreună cu Institutul Național de Statistică, negând informațiile conform cărora președinții asociațiilor de proprietari ar fi implicați în selectarea celor care vor fi testați.
 
„În acest moment se realizează teste sub îndrumarea DSP pentru persoanele aflate în carantină, pentru cele în izolare și pentru cadre medicale (...) Aceste teste sunt Real Time PCR. (...) Prin achizițiile pe care le-am făcut în ultima săptămână a crescut puterea de testare de la 100 la peste 800 de teste pe zi. În paralel cu această testare Real Time PCR care nu va fi încetinită, ci dimpotrivă, va fi accelerată, în plus sunt aceste teste rapide pe care le-a achiziționat Institutul Matei Balș și sub îndrumarea lor vom face și noi astfel de achiziții (...) sunt teste din Austria. Aceste teste sunt validate de echipa profesorului Cercel, se pot obține informații cu privire la posibila infectare a persoanei care este testată”, a afirmat Firea, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
 
Ea a spus că este vorba despre teste „care au certificare și omologare internațională, nu sunt fake-uri” și despre un număr de 10.514 persoane, fiind necesară aproximativ o săptămână pentru testarea acestora.
 
Firea a menționat că Institutul "Matei Balș" a achiziționat deja o mie de teste, Primăria Capitalei va cumpăra 4.000-5.000 de teste și, în plus, fiecare primărie de sector va achiziționa câte o mie de teste. 
 
„Am înțeles de la profesorul Streinu-Cercel că în mijlocul săptămânii viitoare va începe efectiv testarea pe scară largă la nivelul municipiului București”, a declarat Firea. 
 
Ea a precizat că toate statele care au aplicat această procedură au preîntâmpinat situația de a supraaglomera spitalele, persoanele cu forme ușoare ale bolii urmând a fi tratate acasă. 
 
Firea a mai declarat că un test rapid omologat costă „în jur de 50 de lei” și că acestea vor fi efectuate de personal medical care va fi pregătit, fiind vorba despre asistenți medicali din centre care țin de ASSMB. 
 
Primarul general al Capitalei a ținut să precizeze că nu președinții asociațiilor de proprietari vor indica persoanele care vor fi testate. „Deci nu polițistul decide, nu președintele de asociație, nu primarul de sector sau general, ci oameni de știință care pot să stabilească clar care este eșantionul”, a spus ea, adăugând că eșantionul va fi stabilit în colaborare cu Institutul "Matei Balș" și cu Institutul Național de Statistică.