ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul pe tema momentului satiric din noaptea de Revelion, de la TVR, a ajuns la faza pe înjurături. Un schimb de replici acide între principalul inchizitor, useristul Iulian Bulai, care a dat o nouă măsură a atidunii de culturnic, și actorul Mugur Mihăescu, fost Rezist, s-a consumat duminică seara la Antena3.
 
Useristul a lansat un nou atac, acuzând TVR că a invitat la emisiune „conspiraționiști”. 

”Sunt pentru libertatea de exprimare, dar ideea că în noaptea de Revelion, prime-time, la cea mai difuzată emisiune a anului, se invită conspirationiști și oameni care contesta orice măsură de protecție, pentru a contraataca toate măsurile care au fost promovate pentru a limita efectele negative ale acestei pandemii, este o greșeală în opinia mea”, a spus Iulian Bulai, la Antena 3.

Replica lui Mugur Mihăescu a fost una pe măsura aberațiilor emanate de useristul Bulai. Cel care, de Crăciun, în 2019, scria că ”Iisus este un copil sărac, provenind dintr-o familie ciudată”, cu o mamă surogat” și un tată care „acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea.

„Din nefericire, la asemenea oameni n-ai ce să răspunzi. Trec anii peste Dânșii și degeaba. Eu nu înțeleg nimic din ce se întâmplă. Ne întoarcem la comunism? Ne întoarcem la dictatură? Trebuie să-mi pun un tablou cu liderul suprem deasupra capului? Trebuie să aplaud la orice mi se spune? (…) E un delirant! M-am săturat! Politrucii ăștia care tot vor să acceadă la putere. Care-și plătesc funcțiile prin CNA-uri sau prin consilii de administrație. Votați de o mână de oameni, nici câți s-au uitat la noi la Revelion. Fac pe filosofii în țara asta. Ce să-i comentez eu unui astfel de individ? Abuzează de bunul simț al tuturor” a spus Mugur Mihăescu.

„Nu am ce să răspund. O să spun un singur lucru, în 1988 era la Timișoara într-un spectacol și am băgat o șopârliță cu Ceaușescu, am ridicat sala în picioare, după care conducerea partidului a interzis publicului să mai participe la spectacolele noastre pentru că era o bășcălie ieftină la adresa lui Ceaușescu. După care Ceaușescu a murit la un an, dar am impresia că domnul e prea tânăr să știe lucrurile acestea. Aruncă niște cuvinte să se afle în treabă. Unor asemenea oameni n-ai ce să le răspunzi. Știți cum e, trec anii peste dânșii degeaba, asta e situația. Nu înțeleg nimic din ce se întâmplă, ne întoarcem la comunism, la dictatură? Trebuie să îmi pun un tablou cu liderul suprem? O să-l iau la mișto și pe ăsta. Acum este într-o funcție în care ne ia el pe noi la mișto”, a spus Mugur Mihăescu, la Antena 3, prin telefon. 
 
Și Dan Bittman a avut cuvinte dure la adresa useristului Iulian Bulai, amintindu-i de la obraz că artiștii liber profesioniști au fost una dintre categoriile cele mai grav afectate de restricțiile pandemice în 2020, iar atitudinea de a închide gura vocilor critice care se întemeiază pe realități dure este un reflex comunistoid de care generațiile născute înainte de 1989 s-au săturat.

„Dacă domnul Bulai, proaspăt uns în funcția de șef al Comisiei de Cultură, în loc să mă fi sunat în prima zi a anului și să mă fi întrebat cum m-am descurcat în anul 2020 și dacă artiștii liber profesioniști au din ce trăi, domnia sa mă înfierează cu mânie proletară, înseamnă că avem o problemă. Și avem o problemă mare. Pentru că lumea s-ar putea să creadă că asta e linia, iar viața noastră ar putea să urmeze acest curs. Or, eu vreau să spun clar și răspicat: nu se poate așa ceva și eu mă voi opune până când n-o să mai am suflare unor asemenea indivizi și unor asemenea atitudini! 

Noi nu trăim în comunism. Am văzut ce s-a întâmplat, spre deosebire de domnul Bulai, ce s-a întâmplat înainte de decembrie 1989. Domnul Bulai nu știu dacă se născuse în vremea respectivă și cred cu tărie că avea oricum o vârstă atât de fragedă încât bătea pas de defilare pe sub masă. N-o spun ca să-l jignesc, ci o  spun ca să înțeleagă că nu are ce căuta într-o discuție nici directă, nici indirectă cu mine sau alți reprezentanți ai generației mele. Generația mea se opune total minciunii, se opune total acestei aberații care a început ca o caracatiță să înghită România. O spun foarte clar, gluma s-a încheiat”, a declarat Dan Bittman, luni seara, la România TV, potrivit DC News

Reacția Doinei Gradea

Doina Gradea, singura care a dus TVR pe plus în ultimii 30 de ani, îi răspunde lui Bulai: „Nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru Revelion”. Mai mult, șefa TVR anunță că televiziunea națională ar putea reprograma programul de Revelion.

Doina Gradea, președintele-director general al SRTv, îi răspunde lui Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură și Arte, după ce acesta a făcut declarațiile acide la adresa TVR.

Gradea afirmă că nu a intervenit în propunerile de programe pentru seara de Revelion și amintește că în Statele Unite există emisiunea „Saturday Night Live” „care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei – puteți contrazice asta, domnule deputat Bulai?”

„Mi-e greu să cred că domnia sa nu știe ce înseamnă bășcălie dar dacă, totuși, îi scapă sensul, îi pot spune că bășcălia e una, satira e altceva. Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie„, mai spune Doina Gradea.

De asemena, spune Gradea, „experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită”.
 
„ În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenția, ceva grav. ”Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia” - frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ și până la esența lor, trădează vorbele unui mic dictator.”, îi  transmite șefa TVR useristului pornit să facă o revoluție culturală.