ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Garda Forestieră, dspre care Ministrul Mediului spune că va deveni un fel de DNA al pădurilor, va face angajări pe baza unor teste speciale de integritate. Cei care vor ajunge "gardieni forestieri" vor beneficia de salarii atractive, susține ministerul de resort care astfel vrea să lupte cu hoții de lemne.

Ca să stopeze jaful masiv, ministerul Mediului dorește înființarea Gărzii Forestiere, o structură de control care va avea 617 inspectori, cei mai mulți proveniți din fostele inspectorate silvice.
 
Toți vor da un test teoretic de competență profesională, dar și unul practic, de integritate. Iar salariile vor fi pe măsură, promit oficialii, conform stirileprotv.ro.

Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor explică modul în care vor fi testați viitorii inspectori, astfel încât să se aibă certitutidenea că acești nu vor pactiza cu hoții de lemne: "Îi vom pune într-o situație reală de control și vom putea vedea cine trece testul și cine nu. Salariul poate sa meargă până la 5 mii de RON net și mai mult decât atât. Să existe o cât mai mică tentație către corupție."
 
In trecut, ministerul Mediului a incercat sa opreasca taierile ilegale infiintand radarul padurilor, un sistem care nu a avut insa rezultatele asteptate. 

"Situația pădurilor este complexă și știți foarte bine cum stau lucrurile. În mod concret, nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani de zile, dar sunt pași care se pot face. Mă refer aici la partea de control și reglementare, cum ar fi Gărzile Forestiere, unde avem buget să creștem numărul de angajați. Garda Forestieră ar trebui să fie un grup de elită, un fel de DNA al pădurilor. Radarul pădurilor sau SUMAL au nevoie de mai multă eficiență și mai multă transparență', afira recent ministrul Mediului.