ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea campanie de vaccinare lansată de Guvernul României se încheie mai devreme decât s-a preconizat. Cum prin sutele de centre de vaccinare din țară bate vântul de câteva luni, Ministerul Sănătății a decis să le închidă pe toate și să mute serurile anti-Covid la medicii de familie, așa cum se întâmplă și cu vaccinul antigripal. România este obligată, însă, să mai cumpere 90 de milioane de doze.

Covidul se transformă, oficial, și în România, într-o viroză obișnuită, de care se vor ocupa, exclusiv, medicii de familie. Totodată, campania de vaccinare anti-Covid se va încheia la data de 1 iulie, ultimul termen dat pentru închiderea tuturor centrelor de vaccinare din țară.

Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Sănătății, centrele de vaccinare împotriva Covid-19, organizate în alte locații decât cele din cadrul unităților sanitare publice cu paturi, își încetează activitatea în termen de maxim 30 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Centrele de vaccinare care își încetează activitatea vor transmite autorităților administrației publice locale în a căror rază teritorială au funcționat toate documentele aferente desfășurării activității de vaccinare, care vor fi arhivate la nivelul autorității publice locale, cu informarea Direcției de sănătate publică județene sau a Municipiului București.

„Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva Covid- 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistență medicală primară, iar tariful pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie se va stabili potrivit Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică, aprobate prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență. Totodată, de la 1 iulie, finanțarea activității de vaccinare, precum și sumele necesare achitării obligațiilor de plată înregistrate pentru activitatea de vaccinare desfășurată anterior în cadrul centrelor din unitățile sanitare și în cadrul cabinetelor de asistență medicală primară vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat.

Dispar tichetele de masă pentru vaccinați

Potrivit Ministerului Sănătății, medicii vor mai primi 40 de lei pentru vaccinarea la cabinete și 60 de lei pentru vaccinarea la domiciliu doar până la data de 30 iunie 2022, însă se prelungește posibilitatea plății pentru vaccinare până la 31 decembrie 2022, dar pe alte sume, care urmează a fi stabilite. Proiectul de ordonanță de urgență mai prevede că tichetele de masă în valoare de 100 de lei pentru persoanele vaccinate cu schema completă nu se vor mai acorda după intrarea în vigoare a actului normativ.  ”Autoritățile administrației publice locale distribuie tichetele de masă pe suport electronic prevăzute la alin. (1) persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 cu schemă completă de vaccinare, care nu au beneficiat de aceste tichete de masă până la data închiderii centrului de vaccinare împotriva Covid-19 unde s-a efectuat vaccinarea”, se mai arată în proiect.

Testații pozitiv trimiși la medicii de familie

Activitatea de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor care au avut un rezultat pozitiv la testul efectuat pentru detecția virusului SARS-CoV-2 se va realiza de către medicii de familie cu liste proprii, inclusiv medicii de familie nou-veniți într-o localitate, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistența medicală primară, se mai precizează în proiectul de ordonanță de urgență. În vederea identificării medicului de familie pe lista căruia este inscrisă persoana care a avut un rezultat pozitiv la testul pentru virusul SARS-CoV-2, aplicația informatică „Corona-forms”, pe baza CNP-ului persoanei, va primi de la CNAS, în format electronic, datele de identificare ale medicului de familie, pe lista căruia aceasta este înscrisă la data rezultatului testării.

Autor: Claudia Marcu