ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania rusă Gazprom a preluat controlul celei mai mari rețele de socializare din țară, VKontakte, în urma unei serii de tranzacții de cumpărare a miliardarului rus Alisher Usmanov din cadrul companiei, anunță Moscow Times.

Tranzacțiile conferă statului rus o implicare semnificativă într-o parte esențială a spațiului online din Rusia, într-un moment în care criticii spun că Kremlinul se află într-o campanie agresivă pentru a-și spori controlul asupra platformelor de socializare.

Vehiculul de investiții al lui Usmanov, USM Holdings, a vândut o participație de 45% din MF Technologies, holdingul care controlează VK Group, către compania rusă de asigurări Sogaz, au anunțat joi companiile. 

Tranzacția conferă Sogaz - care a fost fondată de Gazprom și care numără aliați și prieteni cheie ai președintelui rus Vladimir Putin printre ceilalți acționari importanți ai săi - drepturi de vot de puțin peste 25% în VK. 

VK a fost cunoscută anterior sub numele de Mail.Ru și controlează o serie de alte companii de internet pe lângă rețeaua de socializare. Termenii tranzacției nu au fost dezvăluiți.

Gazprombank, brațul financiar al gigantului gazului, și-a majorat, de asemenea, participația la MF Technologies de la 36% la 45%. Vineri, aceasta a transferat controlul acțiunilor către Gazprom Media, a anunțat compania într-un comunicat.

Tranzacțiile conferă Gazprom, prin intermediul filialelor și companiilor sale afiliate, controlul a peste 50% din drepturile de vot la VK, unul dintre cele mai vizitate site-uri web din Rusia.

"Entitățile afiliate Gazprom devin efectiv acționari majoritari ai VK", a declarat analistul VTB Capital, Vladimir Bespalov.

Directorul general al VK, Boris Dobrodeev - un aliat al lui Usmanov - a anunțat, de asemenea, vineri, că se va retrage din funcție, având în vedere reorganizarea acționariatului. Dobrodeev, care lucrează în cadrul companiei de opt ani, a declarat că va rămâne în funcție până când va fi numit un nou CEO și apoi se va muta să lucreze pentru grupul USM al lui Usmanov.

VKontakte, supranumită adesea "Facebook-ul Rusiei", este cea mai mare rețea socială din țară, cu aproape 100 de milioane de utilizatori. 

Rețeaua de socializare a fost deja considerată apropiată de guvernul rus, iar criticii au acuzat compania că împărtășește cu ușurință datele utilizatorilor cu serviciile de securitate din Rusia. A fost fondată de antreprenorul rus Pavel Durov, care a vândut-o în 2014, invocând presiuni din partea FSB.

Tranzacția vine după ani de zile în care Kremlinul a căutat treptat să sporească controlul asupra internetului rusesc, care a rămas un spațiu relativ liber chiar și atunci când mass-media tradiționale au căzut sub controlul statului sau al oligarhilor considerați apropiați de Putin.

În 2019, cea mai mare companie de tehnologie din Rusia, Yandex, a fost forțată să instituie un nou model de guvernanță, cedând controlul asupra unor domenii precum stocarea datelor utilizatorilor și parteneriatele corporative cu firme străine unui nou consiliu de administrație, ai cărui membri sunt în mare parte numiți de organizații de stat.

Gazprom este adesea instrumentul de punere a internetului rusesc sub controlul autorităților.
 
Luni, brațul său mediatic, Gazprom Media, a lansat varianta rusească a Tik Tok. Gazprom Media este condus de Alexandr Jarov, fost director al autorității ruse de reglementare a telecomunicațiilor Roskomnadzor, responsabil în special de blocarea (eșuată) a mesajelor criptate Telegram în Rusia, potrivit Național.ro.