Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, DGPI, concubina sa și un cetățean britanic au fost arestați, duminică, pentru 30 de zile, într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.

„Aceștia organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce contine Ayahuasca”, potrivit DIICOT Brașov.
 
Potrivit Agerpres, fiecare persoană participantă la ședințe plătea în jur de 500 de euro. La aceste reuniuni de consum de droguri ar fi participat uneori și zeci de persoane. 

Surse susțin că a fost prins în județul Dâmbovița, iar procurorii DIICOT Brașov vor propune arestarea.

Alături de fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne au mai fost reținuți Vanessa Youness, fondatoarea unei clinici de welleness de lângă București, și un cetățean englez, Thomas Lishman. Oltean ar fi organizat, împreună cu Vanessa Youness, ședințe de șamanism la clinica acesteia unde folosea un drog halucinogen.

Drogul despre care este vorba în această speță se numește dimetiltriptamină și considerat cel mai puternic drog psihedelic. DMT, supranumit „molecula spiritului", este substanța pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani, pentru a-i înțelege efectul. Drogul conține Ayahuasca, un amestec șamanic folosit în anumite triburi amerindiene din Amazon și nu numai.

Chestorul Gelu Oltean nu se află la prima abatere: în anul 2016 a fost cercetat penal, alături de alți trei chestori de poliție și doi comisari șefi, pentru că luau bani din bugetul instituției.

Un alt scandal în care a fost menționat numele lui Gelu Oltean datează din 2017, după ce ziarul Național a publicat două fotografii în care apare, îngenunchiat și cu mâinile împreunate a rugăciune, comisarul-șef Aurelian Miu, șeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Acesta se află în fața mai multor persoane, printre care chestorul Gelu Oltean, fost șef al Direcției Informații și Protecție Internă. Alături de Gelu Oltean, în fotografii mai apăreau chestorul general de Poliție Ioan Buda și chestorul Marcel Ardelean, director al Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.