ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un soldat de rang înalt din armata britanică, care a fost comandant adjunct al NATO, spune că Marea Britanie nu ar trebui să excludă recrutarea în fața amenințărilor crescânde din partea Rusiei, conform Daily Mail.

Generalul Sir Richard Shirreff a declarat că apelurile obligatorii pentru serviciul militar sunt "anatema absolută" pentru soldații profesioniști - dar a spus că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu al unui conflict total cu Rusia.

El a adăugat că numărul tot mai mic de soldați din armată - care în prezent se îndreaptă spre 73.000 de soldați cu normă întreagă până anul viitor - nu indică o forță de luptă care să fie pregătită să îl înfrunte pe Vladimir Putin în cazul în care acesta ar alege să intre în război cu aliații NATO din Ucraina.
 

Prin urmare, a declarat el într-un interviu de joi, guvernul ar trebui să ia în considerare "să gândească ceea ce este de neconceput" și să se gândească la reintroducerea serviciului național obligatoriu pentru prima dată în peste 60 de ani.

Comentariile sale au fost făcute după ce șeful demisionar al armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, a declarat că Marea Britanie ar trebui să ia în considerare crearea unei "armate de cetățeni" voluntari, care ar putea fi antrenată să lupte în cazul în care tensiunile cu Rusia se vor transforma într-un război total.

„Dacă ne uităm la armată, numărul militarilor este în cădere liberă”, a declarat generalul Sir Richard pentru Sky News.

„Aceasta nu este o armată care să fie pregătită și capabilă să producă o divizie de luptă, care, aș spune eu, este moneda de schimb a unui conflict de mare intensitate.

(Ar fi) minunat dacă am primi voluntari. Cred că generalul Sanders are perfectă dreptate să vorbească despre o armată de cetățeni voluntari.

Cred totuși că acum, împotriva tuturor șanselor, este momentul să începem să ne gândim la inimaginabil și să ne gândim cu adevărat cu mare atenție la recrutare dacă vrem să asigurăm numărul necesar”.

Generalul Sir Richard a servit în armata britanică timp de 37 de ani, potrivit propriei biografii; a fost trimis în țări precum Irlanda de Nord, Kosovo și Irak, înainte de a fi promovat în funcția de adjunct al comandantului suprem aliat al NATO în Europa în 2011.

La începutul acestei săptămâni, generalul Sir Patrick's a stârnit o dezbatere intensă cu privire la viitoarea formă a forțelor armate ale Marii Britanii când a sugerat că țara ar trebui să încurajeze cetățenii să se ofere voluntari pentru o forță de luptă extinsă, gata să înfrunte Rusia.

El a declarat în cadrul unei conferințe privind vehiculele blindate că alți aliați ai NATO, inclusiv Suedia, viitor nou membru, iau "măsuri pregătitoare (pentru)... un picior de război".

„Noi nu vom fi imuni și, ca generație de dinaintea războiului, trebuie să ne pregătim în mod similar - și acesta este un demers al întregii națiuni”, a spus el.

„Ucraina ilustrează în mod brutal faptul că armatele regulate încep războaiele - armatele cetățenești le câștigă”.

Trupele britanice au antrenat aproximativ 30.000 de ucraineni, inclusiv civili, pe teritoriul britanic în cadrul Operațiunii Interflex, misiunea multinațională de sprijinire a țării, care continuă să respingă invazia rusă care durează de doi ani.

Se pare că Whitehall a urmărit cu interes exercițiile de antrenament ale Marii Britanii în Ucraina, sursele fiind de părere că există "lecții utile" care pot fi trase din această operațiune.

O sursă a declarat pentru The Times: "Observăm că multe din ceea ce facem ar putea acționa ca o repetiție a misiunii pentru generarea propriului nostru eșalon secundar".