ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, vineri, că la acest moment se face o evaluare a activității ambasadorului României la Washington, George Maior, iar în cel mult trei săptămâni va fi făcută o propunere președintelui Klaus Iohannis, care poate lua decizia privind o eventuală rechemare de la post a lui Maior, scrie News.ro.

Meleșcanu a declarat, vineri, la Parlament, că procedura de rechemare de la post a unui ambasador are loc la nivelul președintelui, iar în cazul lui George Maior MAE analizează „care au fost problemele apărute”.
Meleșcanu a spus că a avut o „discuție privată” cu Maior, vrând că îi prezinte toate aspectele și să asculte și argumentele sale.

„E o discuție privată. Sunt mai multe chestiuni, nu e vorba despre multumirea mea ca persoană. Ambasadorul într-o țară importantă, cum sunt SUA, relaționaează cu foarte mulți membri parlamentari și am vrut să știu și care sunt opiniile lor, cum s-au desfășurat activitățile când au fost în America", a declarat ministrul de Externe.

Întrebat dacă va cere rechemarea de la post a ambasadorului George Maior, ministrul de Externe a spus că nu poate da un răspuns, "cât timp este în curs o cercetare disciplinară".

De asemenea, întrebat despre opinia autorităților americane legat de activitatea lui Maior, ministrul de Externe a afirmat că opiniile autorităților americane sunt diferite.

„Autoritățile americane sunt mai multe, sunt diferite, fiecare are opinia lui. Există și aprecieri pozitive, pe segmentele de apărare și securitate. Există tot felul de aprecieri, dar eu dau partea bună a paharului. Există o evaluare și se vor face propuneri din punctul nostru de vedere către președinte. Cred că e vorba despre două-trei săptămâni, nu e vorba despre ceva foarte lung", a declarat ministrul Meleșcanu.

În 12 septembrie, ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, unde a spus că el și-a făcut datoria în interesul național românesc și profesional, iar parteneriatul dintre SUA și România este la cel mai înalt nivel calitativ. Maior a afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greșeală politică.

"Eu mi-am făcut datoria în interesul național românesc și profesional, consider eu, și nu numai, ci foarte mulți colegi din MAE. Parteneriatul româno-american este la cel mai înalt nivel calitativ și acest lucru se datorează și prestației Ambasadei și ambasadorului. Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic, iar din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproșez. Ar fi, după părere mea, o greșeală politică în ceea ce privește relația româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliție care dețin puterea”, a declarat George Maior, după audieri.

De asemenea, Maior a afirmat, la Comisia de politică externă din Senat, că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, cu privire la declarațiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul președintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleșcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru în Comisia de politică externă, spunea că Maior "a ratat ocazia de a tace când trebuie să o facă, iar în comisie, când trebuia să vorbească, a ratat ocazia să ne dea niște explicații".

Ambasadorul României la Washington, George Maior, afirma, în luna august, referitor la scrisoarea transmisă autorităților de la București de avocatul președintelui președintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos și combativ”, el reprezentând "expresia unui lobby inițiat de anumite forțe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziția exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicații pe George Maior.De asemenea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat la finalul lunii august că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews