ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Liderul suveraniștilor a dezvăluit faptul că a fost sfătuit de Călin Georgescu, inclusiv în momentul în care a luat decizia să nu participe la dezbaterile electorale organizate în aceste zile, potrivit Realitatea PLUS.

În această seară, la "Culisele Statului Paralel", îi puteți vedea față în față pe Anca Alexandrescu și George Simion, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale. 

 ”Încă este proaspăt gestul dumneavoastră de la dezbaterea de la Digi24. Ați mers acolo, ați dus un buchet de flori doamnei Elena Lasconi, ați spus că nu puteți să girați așa ceva și ați plecat. Eu vreau sa le raspundeti celor care au fost critici cu dumneavoastră”, a afirmat Anca Alexandrescu.

George Simion: Sunt în continuare disponibil să răspund la toate întrebările. Am chiar o răbdare ieșită din comun în această campanie, nu știu de unde vine, dar mulțumesc pentru aceasta acolo sus.

Anca Alexandrescu: Ați avut un profesor bun în domnul Călin Georgescu. Cred ca e cel mai calm om și echilibrat din lumea politică. 

George Simion: Da, și m-a impresionat. Și nu știu cum de a avut tărie în momentul în care era atacat, hărțuit de toți jurnaliștii, imediat după primul tur, a închis ochii și a continuat implacabil să spună ceea ce trebuia să spună, ignorând zgomotul de fond. Sunt foarte mulți care creează zgomot de fond. 

Anca Alexandrescu: Și în noiembrie 2024, atunci când a fost adevărată campanie, domnul Georgescu, vă aduceți aminte, a fost un moment la TVR când l-au păcălit practic. Uite, invitația nu e invitația, iar apoi au prezentat pupitrul gol acolo. Nu ați mers nici la dezbatere la TVR. Vreau însă să vă întreb, v-ați sfătuit și cu domnia sa despre modul cum să abordați acest lucru? 

George Simion: Noi de fiecare dată când este nevoie comunicăm și cu siguranță v-ați dat seama.

Mă tem doar de bunul Dumnezeu.

Au vrut să ne facă să ne dezicem de democrație, de dreptate, de domnul Călin Georgescu. Nu m-am dezis niciun metru. Eu rămân cu poporul meu.

Associated Press a surprins România rurală: "Georgescu, un om cu inimă bună și frică de Dumnezeu. AUR pune accent pe familie, națiune, credință și libertate", potrivit Realitatea PLUS.

Atenția presei internaționale se concentrează în ultima vreme asupra dinamicii politice din România, analizând schimbările sociale și culturale care influențează preferințele alegătorilor. Astfel, Associated Press a publicat un reportaj cu privire la sentimentele și preocupările cetățenilor în contextul actual, punând accent pe modul în care aceste alegeri devin un punct de referință pentru înțelegerea evoluției societății românești.

Jurnaliștii americani au realizat materialul în satul Saschiz, având acest titlu: „Am avut locuri de muncă”: România rurală se orientează către credință și naționalism înaintea reluării alegerilor prezidențiale".

„Într-un sat pitoresc din centrul României, Zoica Roth, în vârstă de 83 de ani, deplânge lipsa oportunităților pentru tineri și spune că nu este convinsă că viitoarele alegeri prezidențiale pot ajuta la stoparea părăsirii mediului rural.

„Am două fete și doi băieți. Îi văd o singură dată vara și o dată de Crăciun, pentru că toți sunt plecați”, a declarat ea, pentru Associated Press în curtea fermei sale din Saschiz, în județul Mureș. „Singura soluție pentru ei a fost să plece... Îmi este dor de ei.”

„La alegerile de anul trecut, favoritul suveraniștilor, Călin Georgescu, care este acum anchetat și i s-a interzis să participe la reluarea alegerilor, a obținut un sprijin puternic în rândul comunităților rurale, precum și 43% din voturi în numeroasa diasporă a României, apelurile sale la patriotism și accentul pus pe credință având o puternică rezonanță”.

„Propunerile politice ale lui Georgescu au inclus sprijinirea fermierilor locali, reducerea dependenței de importuri și creșterea producției interne de energie și alimente. „A fost un candidat bun”, a spus Roth, adăugând că decizia unei instanțe superioare de a anula alegerile din 6 decembrie a fost „destul de greșită”.

Jurnaliștii americani au vorbit cu mai mulți săteni, încercând să afle cât mai multe opinii:

„Monica Rosalea, în vârstă de 41 de ani, lucrează pământul acasă, în Saschiz, pentru a se descurca, și lucrează periodic în Germania.

„E greu pentru că nu există de lucru... toți plecăm în străinătate”, a spus ea. „Avem copii, cum ar trebui să-i creștem? Suntem obligați să-i lăsăm acasă. Puținii bani pe care îi aduci din străinătate, îi cheltuiești pe toți aici... totul este atât de scump.”

Rosalea a votat pentru Georgescu anul trecut. „Nu l-am ales doar eu... toată lumea a votat pentru el. Dar apoi uite ce s-a întâmplat”.

În 2023, rata ocupării forței de muncă în zonele rurale ale României a fost cea mai scăzută din Uniunea Europeană, cu doar 61% dintre persoanele în vârstă de muncă care aveau un loc de muncă, potrivit Eurostat. 

„Dacă statul român ne-ar sprijini mai mult pe noi, tinerii... atunci nu ar mai fi nevoie să plecăm și să mergem în altă țară ca să facem ceva cu noi înșine”, a afirmat Alexandra Todea, în vârstă de 23 de ani. „Avem potențial, doar că nimeni nu investește.”

În zonele rurale, mulți români lucrează pământul, îngrijindu-și culturile și animalele. Dar în comunitățile rurale, unde 90% din gospodării se bazează pe lemne de foc pentru încălzirea locuințelor, nu toată lumea își va manifesta dreptul de vot.

„Am doar trei ani de școală”, a spus păstorul Attila Agostun, în vârstă de 46 de ani, care nu a votat niciodată, în timp ce își supraveghea turma care păștea pășunile verzi din apropierea satului Cund. „Toată viața mea am fost alături de animale... acolo am crescut.”

Riscul de sărăcie sau excluziune socială în comunitățile rurale din România este de 45%, mult mai mare decât în ​​orașe, potrivit Eurostat.

Credința joacă un rol central în comunitățile rurale, unde Biserica Ortodoxă are o prezență puternică, oferind speranță.

În satul îndepărtat Florești, într-o zi luminoasă de primăvară, cântecul păsărilor umple curtea Lilianei Coșurean, în vârstă de 54 de ani, în timp ce își așază o tartă de brânză locală și dulceață de casă. Ea spune că trăiește fericită printre păduri și dealuri line, pe care le numește „un mic colț de paradis”, unde turismul a adus unele schimbări pozitive.

Recunoaște însă că recentele tulburări politice au divizat oamenii. „Se pare că există o anumită tensiune în aer și sper că se va calma pentru binele tinerilor”, a spus ea. „Sper sincer că lucrurile vor rămâne pașnice și nu se vor destrama.”

Nu a vrut să spună pentru cine a votat în cursa precedentă. L-a descris pe Georgescu ca fiind „un om cu o inimă bună și frică de Dumnezeu” și crede că a inspirat încredere pentru că a vorbit deschis despre credință.

„Acesta ar putea fi lucrul care ne-ar putea uni”, a spus ea. „Credința poate muta munții din loc... o persoană care are credință poate face orice”, concluzionează articolul Associated Press.