ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Maltei a declarat săptămâna aceasta că va demisiona mai degrabă decât să semneze un proiect de lege care decriminalizează avortul. George Vella, medic care a slujit ca președinte al țării din 2019, a făcut afirmația pentru NETnews pe 17 mai. 

„Nu voi semna niciodată un proiect de lege care implică autorizarea crimei”, a spus George Vella, potrivit publicației Times din Malta. „Nu pot opri executivul să decidă – aceasta ține de Parlament. Dar am libertatea, dacă nu sunt de acord cu un proiect de lege, să demisionez și să plec acasă, iar eu nu am nici o problemă să fac așa.”

George Vella s-a pronunțat după ce parlamentarul independent Marlene Farrugia a introdus un proiect de lege în Parlament, pe 12 mai, încercând să decriminalizeze avortul, prima inițiativă de acest fel din țara mediteraneană. Proiectul de lege propune eliminarea a trei articole din Codul penal al Maltei, conform cărora oricine care caută sau care ajută la un avort poate fi condamnat până la trei ani de închisoare, deși urmăririle penale pe această speță sunt rare. 

Întrebat dacă crede că există cazuri în care avortul ar trebui să fie admisibil, președintele a răspuns: „Fie ai ucis, fie nu ai ucis; nu poate fi moarte pe jumătate. Sunt foarte categoric: nu există ‘dacă’ și ‘atunci când’.”
 
Ca în orice democrație parlamentară, legile sunt votate în Parlament și promulgate de președinte. Or, președintele maltez susține că, decât să semneze o lege criminală pentru pruncii nenăscuți, mai bine pleacă din funcție.

Cele două partide principale din Malta, stat insular din Marea Mediterană, membru U.E., cu o populație de o jumătate de milion de oameni, majoritar catolici, și-au semnalat opoziția față de proiectul de lege inițiat de parlamentara neafiliată și activista feministă Farrugia. Partidul Laburist a spus că este deschis să discute decriminalizarea avorturilor, dar nu a vrut să pună problema într-un vot în Parlament. Partidul Naționalist a spus că nu va favoriza niciodată decriminalizarea pruncuciderii, deoarece susține dreptul la viață, de la concepție și până la moarte. 

În 1990, regele Baudouin al Belgiei a declarat că nu va semna un proiect de lege care liberalizează legile privind avortul. În data de 4 aprilie a acelui an, a demisionat în contextul în care membrii guvernului au semnat proiectul de lege, reluându-l 36 de ore mai târziu.

Mai mult de 90% din populația Maltei este botezată catolică. Arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta a spus pe 13 mai că decriminalizarea avortului ar fi un pas înapoi spre negura istoriei.

„Pântecul unei mame este ceva prețios și sfânt, este locul unde viața umană poate crește. Să ne rugăm ca pântecele să rămână un loc al vieții, nu un loc în care se petrece uciderea”, a spus el, pentru publicația Times of Malta, citat de Catholica.ro.