ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a creat pe teritoriul Ucrainei republici separatiste și dornice de unirea cu Rusia, Moscova a reactivat separatismul și în Georgia.

Un referendum în care locuitorii din Osetia de Sud vor vota pe tema aderării la Rusia ar putea avea loc în mai-iunie a acestui an, a spus prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții Viktor Vodolatsky pentru agenția rusă TASS, potrivit Știri pe Surse

Secretarul de presă al președintelui republicii separatiste, Dina Gassieva, a declarat pentru sursa citată că procedurile vor fi finalizate după alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 10 aprilie. 

„Cred că pe 10 aprilie, când vor avea loc alegerile prezidențiale ale republicii în Osetia de Sud, calendarul referendumului va fi deja clar, când îl vor anunța”, a declarat Gassieva. „După alegeri, după depunerea jurământului de către președinte, el va desfășura această procedură. Nu cred că va dura mult timp - mai-iunie”.

Purtătoarea de cuvânt a președintelui autoproclamatei republici Osetia de Sud de pe teritoriul Georgiei a numit aderarea la Federația Rusă un „vis al multor locuitori” încă din 2008, când republica a fost supusă „agresiunii Georgiei sub conducerea lui Mihail Saakașvili”, conform propagandei ruse. În același an o agresiune rusească a măturat Georgia de la Nord la Sud în doar câteva zile, schimbând conducerea anti-rusească de la Tbilisi.

La 26 august 2008, după ceea ce ea numește „agresiunea armată a Georgiei împotriva Țhinvalului”, Rusia a recunoscut suveranitatea Osetiei de Sud și a Abhaziei. Liderii ruși au declarat în repetate rânduri că recunoașterea independenței celor două foste autonomii georgiene reflectă realitățile existente și nu este supusă revizuirii. Cu toate acestea, Tbilisi refuză să recunoască independența republicilor care, formal, se află pe teritoriul internațional recunoscut al Georgiei.

După declanșarea invaziei rusești în Ucraina, Republica Moldova și Georgia, ambele având conflicte înghețate pe teritoriu și „republici” separatiste înființate și susținute de Rusia, au solicitat la unison pe 3 martie 2022 aderarea la Uniunea Europeană, după ce și Ucraina solicitase același lucru. În cazul Republicii Moldova, replica Transnistriei a fost să ceară prompt separarea de Chișinău, care oricum există de facto, nefiind însă recunoscută pe plan internațional. În cazul Georgiei, replica va fi referendumul de unificare a Osetiei de Sud cu Rusia.