ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O petiție inițiată de lideri ai societății civile din Germania solicită Parlamentului național și Guvernului să modifice legislația națională astfel încât orice aliment sau produs care conține sau care a fost obținut cu plante modificate genetic să fie etichetat ca atare. Documentul cere ca Germania să se implice ca această măsură să fie implementată și la nivelul Uniunii Europene, informează Agrointel.

Cererea ar putea avea implicații politice mai largi întrucât, dacă Guvernul va asculta vocea petiționarilor, germanii vor afla care este nivelul real de răspândire al plantelor transgenice în alimentație și nu numai, deoarece etichetarea va fi valabilă nu doar pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, medicamente, detergenți. Există posibilitatea ca cetățenii să își dea seama că sunt consumatori constanți de plante transgenice, fără a le fi fost pusă până acum sănătatea în pericol.

Petiția adresată Parlamentuui german și Guvernului circulă în prezent în mediul online și cere decidenților politici atât modificarea legilației naționale de etichetare, cât și o implicare într-un proces identic la nivelul UE.

Potrivit revistei Science Magazine, textul petiției a fost redactat de Horst Rehberger, un cunoscut activist care conduce Forumul ”Motivul Verde” (Forum Grüne Vernunft /Forum Green Reason). Documentul se bucură deja de susținerea publică a unor importanți politicieni germani, dar și a câștigătorului premiului Novel pentru Medicină, biologul Christiane Nüsslein-Volhard.

Dacă documentul lansat de societatea civilă va aduna cel puțin 50.000 de semnături într-un interval de 4 săptămâni, Parlamentul Germaniei este obligat, prin lege, să ia în considerare această petiție.

În prezent, legislația germană prevede deja etichetarea specială pentru produsele obținute direct din plante modificate genetic, așa cum este cazul uleiului obținut din soia transgenică. Totuși, multe produse alimentare sunt ocolite de actualele prevederi întrucât acestea nu acoperă zona în care ele au fost obținute indirect cu OMG-uri. Mai mult, există portițe înșelătoare pentru consumatorul german, așa cum este, de exemplu, situația în care un porc este hrănit la o fermă cu soia modificată genetic, dar dacă cu 4 săptămâni înainte el este trecut pe altă hrană, producătorul poate eticheta acea carne ca fiind ”fără OMG”