ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Social-democrații au învins coaliția lui Merkel cu aproape 2%, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor. Într-o cursă atât de strânsă, posibilitățile de formare a unei coaliții sunt încă neclare, informează DW.com.

Rezultatele preliminare arată că social-democrații de (SPD) au obținut 25,7%, devansând la limită creștin-democrații de centru-dreapta și partidul lor înfrățit bavarez (CDU/CSU), cu 24,1%, potrivit datelor publicate luni dimineață de comisarul federal pentru alegeri din Germania.

Atât blocul conservator, cât și SPD au declarat că doresc să conducă următorul guvern și, matematic, oricare dintre partide ar putea să o facă dacă își asigură aliații necesari.

Ecologișții verzi au înregistrat cel mai bun rezultat din istorie, obținând 14,8% din voturi. Partidul pro-business Democrații Liberi (FDP) a obținut 11,5%, în timp ce formațiunea de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a totalizat 10,3%. Partidul socialist Stânga a încheiat cu 4,9%.

 Atât SPD, cât și Verzii au câștigat mai mult de 5% față de rezultatele lor la ultimele alegeri federale din 2017.

Blocul conservator a suferit pierderi grele, pe măsură ce era Angela Merkel se apropie de sfârșitul mandatului. Colegii ei au înregistrat o scădere de peste 8% față de alegerile precedente, care a fost cel mai slab rezultat al lor de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Ce înseamnă acest lucru

Într-o cursă atât de strânsă, posibilitățile de coaliție rămân neclare. 

Potrivit acestor rezultate preliminare, o opțiune este o continuare a "marii coaliții" dintre blocul conservator CDU/CSU și SPD, care guvernează Germania din 2013. 

Cu toate acestea, având în vedere că cele mai mari două partide au promis că vor construi următorul guvern, Germania s-ar putea îndrepta spre o coaliție tripartită pentru prima dată din anii 1960 la nivel federal.

Printre opțiuni se numără o coaliție între CDU/CSU, Verzi și FDP.

Alternativ, SPD ar putea, de asemenea, să caute să se asocieze cu Verzii și FDP.

Toate partidele au exclus posibilitatea de a intra într-o coaliție cu AfD.

Alegerea noului cancelar al Germaniei de către Bundestag nu va avea loc până când nu se va forma o coaliție de guvernare. Acest lucru ar putea dura luni de zile. Dar candidatul SPD la funcția de cancelar, Olaf Scholz, a declarat că speră ca discuțiile pentru coaliție să fie încheiate până la Crăciun.

"Ar fi absurd să numesc o dată exactă, dar trebuie ca eu, noi, să facem totul pentru a ne asigura că suntem pregătiți înainte de Crăciun - un pic mai devreme ar fi de asemenea bine", a declarat Scholz în timpul unei mese rotunde cu alți candidați ai partidului, duminică seara.

Candidatul la funcția de cancelar al CDU, Armin Laschet, a cerut, de asemenea, ca un guvern să fie format "cu siguranță" înainte de Crăciun. Între timp, Angela Merkel va rămâne în funcție cu un rol de interimat.

Scholz a sărbătorit rezultatele preconizate ale alegerilor la sediul partidului SPD din Berlin, spunând unei mulțimi de susținători entuziasmați că alegătorii au arătat clar că îl doresc ca el să fie "următorul cancelar". 

"Avem ceea ce este necesar pentru a guverna o țară", a spus el. "Să așteptăm rezultatele finale, dar apoi ne vom apuca de treabă".

Laschet a declarat că blocul conservator va face tot ce poate pentru a forma un nou guvern, în ciuda eșecului electoral.

"Nu putem fi mulțumiți de rezultatele alegerilor", le-a spus Laschet susținătorilor săi. 

"Vom face tot ce putem pentru a construi un guvern condus de conservatori, deoarece germanii au acum nevoie de o viitoare coaliție care să modernizeze țara noastră", a spus el. "Va fi probabil prima dată când vom avea un guvern cu trei parteneri".