ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aprovizionarea cu gaze naturale, de care Europa avea o nevoie disperată, nu va mai avea loc.
 
Prețul european standard de referință al gazelor naturale a crescut cu 12% marți, după ce organismul german de reglementare a pieței energetice a suspendat brusc o etapă cheie în procesul de aprobare a gazoductului NordStream 2.

Potrivit Bloomberg, Agenția Federală a Rețelelor a blocat procesul de certificare necesar pompării gazelor din Rusia direct către Germania.

Inițial, se aștepta ca NordStream 2 să obțină certificarea la începutul anului 2022, însă în actualele condiții acest lucru devine extrem de improbabil.

Decizia agenției federale survine în momentul în care NordStream 2 AG, operatorul gazoductului, a decis înființarea unei filiale în Germania, pentru a îndeplini normativul UE, care cere ca producătorii de gaze să fie separați de transportatori.

Proprietarul NordStream 2 este compania rusă Gazprom.

Agenția de reglementare germană a afirmat că aceasta „trebuie mai întâi să respecte exigențelor legii industriei energetice privind un operator de rețea independent”, precizând că, până atunci, „procesul de certificare rămâne suspendat”.

Anunțul a făcut să explodeze prețul gazelor. Reacția este explicabilă prin temerea comercianților că Europa va fi lipsită de gazele necesare în această iarnă care se anunță deosebit de grea.

Prețul gazului olandez pentru luna viitoare (standardul de referință) a sărit cu 12% la peste 88 de euro pe megawatt-oră.
 

Katja Yafimava, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies, a declarat citată de Bloomberg:

„Dacă se consideră că fluxul de gaze nu va putea începe decât după încheierea certificării, aceasta înseamnă că fluxurile via NordStream 2 vor fi întârziate și mai mult, cu implicații negative pentru echilibrul gazelor europene peste iarnă.”

Decizia suspendării certificării NordStream 2 survine în cel mai prost moment posibil. Europa se confruntă cu o teribilă criză energetică: stocurile de gaze naturale se află la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, la începutul unei ierni neobișnuit de grele, al cărei prim val de frig este așteptat să lovească zilele următoare.
 

Suspendarea NordStream 2 privează Europa de aprovizionarea cu stocuri proaspete de peste 55 de miliarde de metri cubi pe an, din Rusia în Germania, printr-o conductă submarină ce traversează Marea Baltică. 

Din Germania, gazele urmează să fie transportate în toată Europa, ocolind astfel Ucraina.

James Wadell, de la cabinetul de consiliere Energy Aspects, a declarat pentru Financial Times:

„Toate speranțele care mai rămăseseră că această conductă va fi disponibilă în această iarnă s-au spulberat complet. Din ce în ce mai mult, pare că nu va demara înainte de semestrul al II-lea al anului viitor.

„Lipsa gazului în depozite și lipsa aprovizionării rusești înseamnă că suntem obligați să reducem cererea industrială pentru a prezerva aprovizionările cu gaz esențiale pentru rețelele de electricitate și căldură.

„Europa trebuie să își reducă puternic cererea de gaze naturale de o manieră nemaivăzută în ultimele decenii.”

Criza energetică fără precedent se suprapune peste criza globală a lanțurilor de aprovizionare și peste criza COVID-19.

Cele trei crize suprapuse vor transforma Europa acestei ierni într-un iad.