Municipiul București și alte zece județe (Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea) au fost incluse, miercuri seară, de autoritățile germane pe lista zonelor de risc, informează News.ro. 
Cele zece județe cu risc crescut vin să completeze o listă pe care se mai aflau încă șapte județe (Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți și Timiș). Acestea fuseseră declarate zone cu risc încă din 7 august.

”Ca urmare a acestei actualizări, municipiul București, alături de alte 10 județe din România, respectiv Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea au fost adaugate pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020”, a precizat MAE.

Persoanele care ajung în Germania din aceste zone trebuie să prezinte un test negativ de coronavirus, făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, ori să se testeze în maximum 72 de ore de la sosirea în Germania.

”Conform informațiilor comunicate public de autoritățile germane, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german”, menționează sursa citată.
 
Testarea se poate face direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate. În acest sens, călătorii trebuie să contacteze telefonul de urgență medical 116 117. În cazul neîndeplinirii obligației de testare, autoritățile germane pot aplica amenzi în cuantum de până la 25.000 de euro. 

Dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, călătorii trebuie să se autoizoleze până la primirea rezultatului testării. Măsura autoizolării la domiciliu nu se aplică celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Germaniei.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o zonă de risc (inclusiv cele mai sus-menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare – Public Health Passenger Locator Form – a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită la următorul link: https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigekarte_Fluggast_EN.pdf?__blob=publicationFile.


Tranzitarea teritoriului german nu este condiționată de obligația prezentării unui test negativ.