ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul apărării din Germania, Christine Lambrecht, și-a înaintat luni demisia cancelarului federal german Olaf Scholz, într-o declarație transmisă presei, informează agențiile de presă internaționale, potrivit Agerpres. 

„Focalizarea mass-media asupra persoanei mele vreme de luni de zile nu permite deloc stabilirea de raporturi și de discuții obiective cu privire la soldați, Bundeswehr (armata germană) și orientările politicii de securitate în interesul cetățenilor germani", a deplâns Christine Lambrecht în declarația sa.

În acest context, „am cerut azi cancelarului să mă elibereze de îndatoririle mele de ministru al apărării", a adăugat ea.

Potrivit Christinei Lambrecht, „munca prețioasă a soldaților și numeroaselor persoane motivate trebuie să fie pe primul plan", în timp ce Germania prevede investiții de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, în contextul războiului din Ucraina. Această demisie intervine într-un moment în care Germania este din nou presată să livreze tancuri Ucrainei. Pentru moment, nu a fost făcut cunoscut un posibil succesor.
 
 Un lucru straniu s-a petrecut însă, cu o zi înainte de această demisie nemotivată. Duminică, pompierii din Berlin au fost nevoiți să se deplaseze la adresa ei privată. Martorii ar fi semnalat că din apartamentul ministrului, situat în Friedrichshain, ieșea „fum" în jurul orei 13.50. Chiar înainte de sosirea pompierilor, Lambrecht a reușit să prevină ceva mai rău. Sursele au transmis că totul ar fi fost un accident,produs din pricina decorațiunilor de Crăciun. 

Titulara apărării a fost vizată de critici aspre în Germania legate de competența sa, dar și de comentariile sale publice, printre care mesajul de Anul Nou, postat pe Instagram, în care Lambrecht vorbea despre invazia Rusiei în Ucraina în timp ce în spatele ei explodau artificii. Ea suscitase și criticile Kievului după ce anunțase trimiterea a 5.000 de căști, în timp ce regimul lui Volodimir Zelenski cerea arme grele. Un sondaj de opinie realizat pentru televiziunea publică ZDF și prezentat vineri de dpa arăta că 60% dintre germani doreau ca ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, 57 de ani, să demisioneze și doar 25% susțineau rămânerea ei în funcție.
 
Jumătate dintre votanții intervievați ai social-democraților au spus și ei că ministrul apărării ar trebui să demisioneze.Blocul conservator de opoziție CDU/CSU ceruse mai demult plecarea din funcție a Christinei Lambrecht.