ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Germania caută modalități de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, informează The Telegraph, citat de Jurnalul.ro.

Într-un interviu acordat publicației „Die Welt”, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că guvernul elaborează planuri de stabilizare a forțelor armate, printr-o serie de schimbări. 

Dacă aceste măsuri eșuează în cele din urmă, a adăugat el, există și alte opțiuni pe masa executivului de la Berlin, menite să ofere garanția că armata nu se prăbușește din lipsă de soldați. 

Întrebat dacă una dintre aceste opțiuni este serviciul militar obligatoriu, Pistorius a spus că ia în considerare „toate variantele” și a calificat drept „o greșeală” decizia de a suspenda recrutarea, în 2011.

Deși recrutarea este încă prevăzută în Constituția germană și este legală, Pistorius a recunoscut că, în prezent, reluarea acesteia ar fi dificilă din punct de vedere politic și o astfel de măsură nu ar putea avea loc fără un sprijin larg la nivel național.

„Din acest motiv, mă uit la alte modele, cum ar fi cel suedez.”, a mai precizat Pistorius. În Suedia, deși toți tinerii sunt eligibili pentru recrutare, doar câteva mii pe an - bărbați și femei - sunt efectiv chemați. 

Pistorius a identificat și alte probleme, printre care posibilitatea iminentă ca SUA – „umbrela” militară a Europei, timp de decenii – să-și mute atenția dinspre continentul nostru, spre zona Asia-Pacific.
 
„Suntem conștienți că, mai devreme sau mai târziu, va trebui probabil să compensăm pentru un lucru sau altul care ar putea să nu mai vină de la Washington. Teoretic, ar putea exista, de asemenea, domenii pe care nu le-am putea compensa cu ușurință imediat.”, a spus ministrul german.

„Va fi nevoie de timp ca industria de apărare să își mărească capacitatea. Avem acum aproximativ cinci până la opt ani în care trebuie să recuperăm decalajul, atât în privința forțelor armate, cât și în industrie și în societate. În prezent, Putin crește semnificativ producția de armament a Rusiei. Conform deciziei Dumei, este o creștere de peste 60%.”, a mai afirmat el. 

„În același timp, amenințările lui la adresa statelor baltice, a Georgiei și a Moldovei trebuie luate foarte în serios. Nu este vorba doar despre un zăngănit de arme. Pericolele ar putea să apară la sfârșitul acestui deceniu. Dar până atunci vom fi pregătiți pentru ele!”, a avertizat Pistorius, conform sursei citate.