ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul german și-a dat miercuri acordul pentru naționalizarea companiei de utilități Uniper,  cel mai mare importator de gaze din țară, în contextul în care se străduiește să mențină industria pe linia de plutire în urma crizei energetice mondiale, transmite CNBC.

După ce a acceptat deja în iulie să salveze principalul importator de gaze printr-un acord de salvare de 15 miliarde de euro (14,95 miliarde de dolari), statul va cumpăra acum pachetul de acțiuni Uniper, de 56%, deținut de compania finlandeză Fortum în schimbul a 0,5 miliarde de euro.
 
Statul german urmează să dețină aproximativ 98,5% din Uniper.

Uniper este cel mai mare importator de gaze naturale din Germania și a fost afectat de livrările de gaze foarte reduse din Rusia, care au determinat creșterea prețurilor.

La începutul acestei luni, gigantul energetic rus Gazprom, deținut de statul rus, a oprit pe termen nelimitat fluxurile de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, o măsură despre care directorul general al Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a declarat pentru CNBC că va exacerba dificultățile companiei.

Fortum va deconsolida Uniper începând cu al treilea trimestru din 2022, a declarat miercuri compania, în timp ce împrumutul de 4 miliarde de euro acordat de Fortum către Uniper va fi rambursat, iar compania finlandeză va fi eliberată de o garanție de 4 miliarde de euro a companiei-mamă.

"În condițiile actuale de pe piețele energetice europene și recunoscând gravitatea situației Uniper, cesionarea Uniper este pasul corect de făcut, nu doar pentru Uniper, ci și pentru Fortum", a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo.

Acordul aduce suma totală oferită de guvern celor mai mari importatori de gaze din Germania – Uniper, fosta divizie a Gazprom Sefe și VNG, divizia EnBW  – la cel puțin 40. miliarde de euro.