ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un sat din estul Germaniei, Mühlrose, va dispărea pentru a face loc unei mine de cărbune. Cei 200 de locuitori trebuie să-și părăsească locuințele, transmite Bloomberg, citat de Știripesurse.

În ultimele șapte secole, Mühlrose a supraviețuit incendiilor, stăpânilor lipsiți de scrupule, divizării și reunificării țării. 

Cu toate acestea, acum, cei 200 de locuitori își împachetează bunurile și se mută, deoarece industria cărbunelui, considerată de unii ca fiind învechită, cere sacrificiul satului lor. Mühlrose urmează să fie șters de pe hartă pentru a permite extinderea unei mine de cărbune, informează Bloomberg.

Unul dintre ultimii rezidenți din Muhlrose este Detlef Hottas care trăiește la o fermă împreună cu soția sa, câteva oi și găini. La 64 de ani, Detlef Hottas străbate străzile abandonate ale satului în scaunul său electric până când va trebui să se mute și el, la finele acestui an. "Nu voiam să mă mut pentru că m-am născut aici. Asta este casa mea", spune Detlef Hottas.

Muhlrose este amplasat într-o regiune unde Cehia, Polonia și fosta Germanie de Est se învecinau pentru a forma centrul industriei carbonifere din perioada comunistă. Însă, în loc să fie un simbol al unei ere apuse, Muhlrose este cel mai recent exemplu al modului în care continentul se străduiește să renunțe la combustibilul fosil poluant, după ce invazia rusească în Ucraina a dat peste cap aprovizionarea cu energie.

Germania vrea să accelereze planurile pentru a renunța complet la cărbune, pe măsură ce noi capacități de producție de energie regenerabilă sunt conectate la rețea. Însă, cea mai mare economie a Europei s-a bazat puternic pe cărbune pentru producția de electricitate, după ce livrările de gaze rusești au fost oprite și planurile referitoare la închiderea ultimelor reactoare nucleare nu au fost modificate.

Rezultatul, o uriașă exploatare minieră de suprafață se apropie acum de Muhlrose, pe măsură ce compania de producție de electricitate Lausitz Energie Bergbau AG, sau LEAG, extinde această exploatare. Compania va excava lignit, un tip de cărbune de calitate inferioară.
 
Peste două treimi dintre clădirile din satul Muhlrose au fost dărâmate

Lucrările de demolare erau în plină desfășurare la finele lunii iunie. Peste două treimi dintre clădirile din satul Muhlrose au fost dărâmate și au mai rămas doar câteva case. "Toată lumea vorbește de tranziția energetică dar aici decidem numai în funcție de interesele companiilor", spune Jadwiga Mahling, pastor protestant care ocupă această parohie de aproape un deceniu.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, declara la începutul lunii iunie că lignitul a asigurat bunăstarea Germaniei în trecut dar timpul său se apropie de sfârșit. Cu toate acestea, Habeck a spus că nu poate face prea multe din cauza contractelor semnate de precedentul guvern cu companiile miniere. În schimb, Habeck speră că evoluțiile de pe piață vor conduce la o abandonare mai rapidă a cărbunelui, pe măsură ce scăderea prețurilor la electricitate și creșterea costurilor cu poluarea mediului vor face din ce în ce mai neprofitabilă arderea de combustibili fosili în Germania.

Va fi o operațiune profitabilă?

Josephine Semb, cercetător la Universitatea Flensburg, care luna trecută a publicat un studiu cu privire la mineritul de cărbune, spune că extragerea de cărbune de sub satul Muhlrose nu va fi o operațiune profitabilă.

Cu toate acestea, LEAG, parte din imperiul de afaceri al miliardarului ceh Daniel Kretinsky, are o altă părere. Compania calculează diferite scenarii pentru afacerile sale cu lignit, spune directorul general Thorsten Kramer. "Plecăm de la ipoteza că vom continua să facem profit până în 2038", a spus Thorsten Kramer.

LEAG se așteaptă să intre în posesia terenului până la finele anului și să înceapă lucările de excavare în 2029. Însă, în cazul în care autoritatea minieră va aproba planurile de deschidere a unei exploatări miniere de suprafață, proprietarii pădurii din apropiere vor formula o acțiune în justiție, spune Rene Schuster, activist la grupul de mediu Green League.

Chiar dacă în trecut au fost cazuri de victorie în tribunal împotriva unor planuri vizând deschiderea de mine de lignit, "deseori deciziile au venit prea târziu", spune pastorul Jadwiga Mahling. "Atunci vom ști că ce s-a făcut a fost ilegal. Însă satul și pădurea vor fi dispărut", adaugă Mahling.