ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile de la Berlin au anunțat vineri că Ucraina poate folosi armele germane pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Decizia a fost luată după ce mai mulți aliați NATO, inclusiv SUA, au arătat că sunt dispuși să relaxeze regulile privind armele, scrie Știripesurse.
 
În urmă cu câteva zile, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că se opune permiterii Ucrainei de a folosi arme occidentale împotriva unor obiective militare din Rusia.

La fel ca decizia SUA, Ucraina poate folosi armele pentru a lovi ținte din spatele graniței, dar numai pentru a apăra Harkov de atacurile din nord, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului german.

„Suntem împreună convinși că Ucraina are dreptul, garantat de dreptul internațional, de a se apăra împotriva acestor atacuri. Pentru a face acest lucru, poate folosi și armele furnizate în acest scop, în conformitate cu obligațiile sale legale internaționale, inclusiv pe cele furnizate de noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit, potrivit Sky News.

Decizia Germaniei vine după ce ministrul apărării din Franța, Sebastien Lecornu, a considerat vineri justificată, în numele "legitimei apărări", posibila utilizare în atacuri asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei a armelor pe care țara sa le-a livrat Ucrainei, întrucât de pe teritoriul rus sunt lansate tot mai multe atacuri, informează EFE.