ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un oficial guvernamental german a cerut relaxarea restricțiilor de călătorie impuse de Polonia, într-o scrisoare făcută publică la o zi după o demonstrație a sute de lucrători transfrontalieri împiedicați să meargă zilnic la locul de muncă din țara vecină, informează AFP, citată de Agerpres

Cele două țări au impus o carantină de 14 zile oricărei persoane care traversează frontiera, dar Germania a relaxat această regulă pentru lucrătorii transfrontalieri. Polonia nu a luat până acum o măsură similară.

În scrisoarea citată sâmbătă de presă, coordonatorul cooperării cu Polonia din cadrul guvernului german, Dietmar Woidke, a cerut omologului său să revizuiască reglementările.

„Cred că lucrătorii transfrontalieri ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la locurile de muncă în cealaltă parte a frontierei”, a scris Dietmar Woidke, șeful guvernului landului Brandenburg, care are frontieră comună cu Polonia, potrivit ziarului Markische Oderzeitung și agenției germane de presă DPA.

Purtând bannere cu mesajul „Lăsați-ne să intrăm și să lucrăm fără carantină!”, o sută de persoane din partea poloneză și tot atâtea din partea germană au demonstrat vineri seara în apropierea postului de frontieră Rosowek-Rosow, potrivit agenției poloneze PAP.

Demonstrații similare au avut loc și în alte orașe de frontieră, cum ar fi Gubin și Guben sau Zgorzelec și Gorlitz.

„Spitalele germane din zona de frontieră angajează un număr mare de medici și asistente (din Polonia) care nu sunt în măsură să revină la posturile lor”, a explicat Marta Szuster, una dintre organizatoarele mișcării de partea germană.

Proteste similare, mai puțin numeroase, au avut loc și la granița polono-cehă, de exemplu în satul polonez Chalupki.