ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunțat că românii nu trebuie să poarte măști pe stradă, iar mănușile pot fi contagioase. „Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată. Dar altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun. Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc și intersecția noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată și nu este foarte apropiată”, a declarat Rafila la Digi24.El a explicat că „atingerea feței cu mănușile care sunt murdare, sunt contaminate este la fel de periculoasă ca și atingerea feței cu mâinile murdare”.

Avocatul Gheorghe Piperea a reacționat, într-o postare pe Facebook, arătând cum se contrazic între ele autoritățile și experții, nefăcând altceva decât să-i amețească pe români. Mai ales după noile propuneri post 15 mai anunțate sâmbătă de INSP în care este obligatorie purtarea măștilor și a mănușilor.

„Absolut incredibil si de netolerat : Rafila, trimisul inaltei porti OMS în Romania, spune ca purtatul măștii pe strada NU este recomandat, iar manusile de "protecție”, de fapt, sunt foarte periculoase, pentru că îți atingi fața și te poți infecta de la mănuși. Cu toate astea, alte autoritati ne spun inversul. Ba chiar ii ameninta cu noi sanctiuni contraventionale drastice pe toti cei care nu poarta masti. Mai ales pe cei care o sa se duca la biserica, la slujbe in aer liber. Cu toate astea, cei cu măști, care au ieșit la plimbare, la plimbatul câinelui, la jogging, la o cursă cu bicicleta, la cumparaturi sau la fentat recomdarea "stai acasa”, se uită cu ură nedisimulată la noi, cei fără măști, și ne evită cu imens dispreț, de la distanță socială "regulamentară”, de minim 2 m. E clar, s-a vărsat nu căruța, ca la Caracal, ci petrolierul de 200 de mii de tone deadweight, cu idioți utili și conformiști”, a scris Piperea.