ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!Avocatul Gheorghe Piperea susține că în sistem cunoscătorii au început deja să fugă de leu și în perioada imediat următoare este așteptată o adevărată explozie a monedei euro, care ar putea ajunge la 5,5 lei.


„Țara fierbe la focul devalorizarii intentionate a cursului leu - euro*, sub loviturile de ciocan ale tiribombistului de la MF, care forjeaza cand un deficit bugetar artificial, cand o realocare de bani de la educatie si infrastructura catre aparare si serviciile secrete, cand un imprumut la banci cu dobanzi de trei ori mai mari decat dobanzile la depozit, si sub asaltul "economistilor” de carton care cer amanarea majorarii pensiilor, iar dl Vasilescu se razboieste cu legea darii in plata.
 
Sa ii spuna cineva venerabilului ca aceasta lege a fost neutralizata pe cale jurisprudentiala. Nu mai merita efortul financiar si mentala de a o combate in articole de propaganda.
 
Ar face mai bine venerabilul daca le-ar atrage atentia bancilor asupra urgiei care vine - cresterea cursului la 5,2-5,5 lei/euro, cresterea cu 3-4 pct a dobanzii (care, oricum, e deja la 5-7%, in valori reale) si cresterea inflatiei la 5% vor determina un nou tsunami de supra-indatorare si faliment ale consumatorilor si ale IMM-ilor. Provizioanele necesare vor curati, in sfarsit, piata financiara de cei 10-12 zombies bancari.

*Degeaba a cheltuit BNR 600 mil euro pentru stabilizarea cursului. Cand "profeti” ca Ionut Dumitru (fost sef al Consiliului fiscal si economist al raivarzan) sau ca Vasile Câțu, au pronuntat, inca din martei 2019, "curs 5,2”, deja lumea a inceput sa fuga de lei, creand penurie de euro. Cand o marfa e cautata si putina, e scumpa”, a scris Piperea pe Facebook.
 
Miercuri seara, moneda euro a întegistrat o creștere explozivă, ajungând la 4.80 pe piața interbancară. În dimineața zilei de 28 noiembrie, la 10 minute după deschiderea pieței interbancare din România, euro a avut o ușoară coborâre sub 4.80, prag peste care a stat toată noaptea.

La prânz, un euro avea valoarea de 4.7890, cursul valutar fiind de 4.7788, consemnând o depreciere a leului de doar 0.01% față de cursul BNR stabilit cu o zi în urmă.Surse din sistem spun că în luna noiembrie BNR ar fi cheltuit circa 1,2 miliarde de euro pentru a feri leul de o depreciere prea abruptă. Declarațiile politice privind deficitul bugetar, deteriorarea indicatorilor privind creșterea economică și deficitele gemene sunt motivele care au condus la o reacție mai agresivă a investitorilor străini față de leul românesc, notează economica.net