ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții unora dintre cele mai mari companii din lume din zona Big Tech, precum Apple, Amazon și IBM, au fost prezenți la Palatul Victoria, la discuții participând și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și ministrul Economiei, Radu Oprea. „Suntem hotărâți să ducem România în fruntea inovației tehnologice”, a declarat ministrul Digitalizării.

„Discuțiile s-au axat asupra oportunităților de colaborare între țara noastră și cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ și a grăbi reforma digitală a administrației publice", se arată în comunicat.

Marcel Ciolacu a declarat că reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern.

„Astăzi stăm la masă cu liderii din industrie și colaborăm cu ei pentru a face o diferență reală în viața de zi cu zi a românilor. Suntem hotărâți să ducem România în fruntea inovației tehnologice, să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea sectorului IT&C în țara noastră și să aducem administrația publică la un click distanță de cetățeni", a declarat și Bogdan Ivan.

Discuțiile cu reprezentanții Apple s-au concentrat asupra aspectelor legate de mediu, cybersecurity, educație și sănătate.

„Discuțiile cu reprezentanții Apple s-au desfășurat în jurul subiectelor pe care compania le abordează la nivel global, cu focus pe mediu și soluții de cybersecuritate. Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilitățile de colaborare pentru digitalizarea educației și inovații în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare și de Guvernul României. Colaborarea pentru serviciile cloud, investiții în infrastructură și proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuțiilor cu reprezentanții Amazon. Întâlnirea dintre premierul României, ministrul Digitalizării și delegația Amazon și Amazon Web Services (AWS) a fost centrată pe posibilitățile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administrației publice centrale și dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare în domenii precum inteligența artificială, analiza datelor și securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcțiile discuției. La întâlnirea bilaterală, compania Amazon a fost reprezentată de o delegație condusă de Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei”, se mai arată în comunicat, potrivit stiripesurse.  

Guvernul mai precizează că în discuțiile cu reprezentanții companiei IBM, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan au abordat subiecte precum cloudul guvernamental, soluțiile de cybersecurity și înființarea de centre de cercetare și dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligența artificială (AI), securitatea cibernetică și cloud computing.

Delegația IBM la Palatul Victoria a fost condusă de David Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă a companiei IBM.