ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ecologiștii au declarat că Oxitec, companie de biotehnologie din Marea Britanie care dezvoltă insecte modificate genetic în scopul controlului insectelor, caută să-și multiplice profiturile, mai degrabă decât a aborda bolile transmise de țânțari.

Ecologiștii și rezidenții din Florida și-au exprimat îngrijorarea și indignarea săptămâna trecută, în timp ce oficialii guvernului de stat și gigantul biotehnologiei Oxitec au avansat cu un proiect-pilot care presupune eliberarea a până la un miliard de țânțari modificați genetic în comitatul Monroe pe o perioadă de doi ani.

Prezentat de autoritățile locale ca un efort de control al populației de Aedes aegypti - o specie de țânțari care poate transporta atât virusul dengue, cât și virusul febrei galbene - criticii avertizează că presupusele beneficii ale efortului și potențialele sale consecințe negative nu au fost suficient studiate.

Răspunzând știrilor că primele cutii de țânțari modificați genetic au fost plasate în șase locații din comitatul Monroe săptămâna trecută, Prietenii Pământului a notat într-un comunicat de presă că „oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea că țânțarii GE ar putea crea țânțari sălbatici hibrizi care ar putea agrava răspândirea bolilor transmise de țânțari și ar putea fi mai rezistente la insecticide decât țânțarii sălbatici originali. ”

Dana Perls, manager de programe alimentare și tehnologie la Prietenii Pământului,o rețea internațională de organizații de mediu, a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului - care a aprobat proiectul în luna mai trecut - să „oprească imediat acest experiment live”.

„Acesta este un moment întunecat din istorie”, a spus Perls. „Eliberarea țânțarilor modificați genetic îi pune pe floridieni, mediul înconjurător și speciile pe cale de dispariție în mijlocul unei pandemii. Această versiune se referă la maximizarea profiturilor Oxitec, nu la nevoia urgentă de a aborda bolile transmise de țânțari" .

Florida Keys Mosquito Control District și Oxitec au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că „se așteaptă să apară mai puțin de 12.000 de țânțari în fiecare săptămână” în Monroe pe o durată de aproximativ trei luni, faza inițială a experimentului.

Scopul declarat al proiectului este ca țânțarii masculi modificați genetic, care nu mușcă, Oxitec, să se împerecheze cu populația locală de femele mușcătoare, producând descendenți de sex feminin care mor în stadiul larvelor înainte de a putea răspândi boala.

După cum a explicat Miami Herald la începutul acestui an:

„Un„ mecanism de moarte ”conceput pentru țânțari este menit să asigure că nu vor rezulta descendenți femele viabile din împerechere, potrivit Oxitec. Puii de sex masculin vor transmite „gena autolimitată” la jumătate din urmașii lor, a spus purtătorul de cuvânt al companiei, Ross Bethell. ”

În timp ce CEO-ul Oxitec susține „un sprijin public puternic” din partea comunităților Florida Keys, proiectul a stârnit proteste și împingeri din partea locuitorilor locali de când propunerea a fost lansată pentru prima dată. "Corpurile familiei mele, sângele și proprietățile private sunt utilizate în acest proces fără studii de siguranță umană sau acordul meu", a declarat Mara Daly, un locuitor și proprietar de afaceri local din Key Largo, Florida, într-o declarație din 26 aprilie.

Barry Wray, director executiv al Florida Keys Environmental Coalition, a adăugat că „EPA a stabilit cea mai scăzută bară posibilă pentru aprobarea insectelor modificate genetic și a deschis cutia Pandorei pentru viitoarele experimente care vor aluneca cu puține investigații”.

„Toată lumea ar trebui să scrie administrației de la Casa Albă pentru a opri această comunicare până când vor exista reglementări și standarde care să ne protejeze cu adevărat”, a spus Wray.