ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania suedeză de telecomunicații mobile Ericsson a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor investigații de corupție, inclusiv una legată de mituirea unor oficiali guvernamentali, a informat Departamentul de Justiție al SUA, conform Reuters, scrie Mediafax.

Mita s-a făcut de-a lungul mai multor ani în țări precum China, Vietnam și Djibouti. Totalul plăților convenite de Ericsson includ o amendă penală de peste 520 milioane dolari, plus 540 milioane de dolari care vor trebui plătiți în contul Comisiei pentru valori mobiliare americane (SEC) într-o speță conexă.
 
Compania a recunoscut că a conspirat cu alte părți pentru a încălca legea privind practicile de corupție (FCPA), începând cel puțin cu anul 2000 și până în 2016, angajându-se într-o schemă de dare de mită și falsificare de date contabile și registre. Erricson a eșuat de asemenea în efectuarea unor controale interne serioase privind ținerea contabilității, potrivit Departamenului de Justiție. „Anumiți angajați din unele piețe (țări – n.r.), unii dintre aceștia fiind directori pe piețele respective, au acționat cu rea-credință și nu au reușit să pună în aplicare controale suficiente”, a declarat CEO-ul Ericsson, Borje Ekholm, într-o conferință cu investitorii.

Ericsson a folosit terți pentru a mitui oficiali guvernamentali în așa fel încât să-și asigure și menține afacerile, au precizat autoritățile. Compania a angajat consultanți pentru a pune la punct fonduri din care erau plătite sumele de bani și pentru a transfera sumele respective unor terțe părți.

Una dintre subsidiarele firmei , Ericsson Egypt, și-a recunoscut vinovăția fiind acuzată de conspirație pentru încălcarea prevederilor anti-corupție ale FCPA.

Ericsson a declarat că și-a revizuit programul anticorupție și a luat măsuri pentru îmbunătățirea eticii în companie și conformarea cu programul respectiv.

Suedia, una dintre țările care dă lecții de anti-corupție României, posta, în urmă cu două luni un mesaj pe contul de Facebook al Ambasadei sale la București, conform căruia „Corupția este dușmanul democrației”. Și că „Suedia combate corupția din întreaga lume”.

„Când abuzul de putere și interesul personal domnesc, încrederea publică în stat este subminată și sistemul nostru social se fărâmă.

Spațiul democratic se micșorează. Învingerea corupției este esențială pentru realizarea democrației. Putem vedea o legătură directă între spațiul democratic micșorat și corupția crescândă.

Suedia combate corupția din întreaga lume prin:
1. susținere specială pentru a finanța inițiative ce promovează transparența și răspunderea;
2. accent particular pus pe combaterea corupției din mediul de afaceri și în domeniul drepturilor omului;
3. sprijinirea consolidării instituțiilor precum autoritățile de taxare și audit.

Combaterea corupției ajută la crearea guvernanței democratice și promovează dezvoltarea.

Suedia susține democrația din întreaga lume”.
 
Reacția Ambasadei Suediei la București în acest caz deosebit de grav de corupție se lasă așteptată.