ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soarta controversatului erbicid Glifosat rămâne incertă. Europenii nu au reușit să ajungă la un acord privind prelungirea autorizației de folosire a erbicidului, fabricat de gigantul american al biotehnologiei agricole Monsanto. Experții statelor Uniunii se vor întâlni din nou, după ce votul a fost amânat.
Studiile făcute sub egida Uniunii Europene susțin că nu există nicio legătură între glifosat și cancer, dar studiile nu sunt publice, doar rezumatele acestora sunt, potrivit stiri.tvr.ro.
Tabăra anti-glifosat este condusă de Franța. Blocajul a dus la amânarea votului. De zile întregi, la Bruxelles au loc proteste. Oamenii cer interzicerea erbicidului.

Presa europeană plasează România în grupul țărilor pro-glifosat

Glifosatul omoară buruienile și mărește randamentul culturilor. Este motivul pentru care agricultorii nu vor să renunțe. „Comisia Europeană a luat notă de pozițiile divergente ale statelor membre, le va analiza. Anunțăm în curând data următoarei ședințe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anca Păduraru.
Franța se opune categoric glifosatului, dar ar fi dispusă la un compromis: prelungirea autorizației cu doar câțiva ani și nu cu un deceniu, cum se discută acum. Mai sunt câteva țări aliate Franței, altele susțin erbicidul. Presa europeană plasează România în grupul țărilor pro-glifosat.
Glifosatul a fost criticat de-a lungul timpului, fiind suspectat că provoacă cancer, afectează fătul din pântecele mamei și produce îmbolnăviri ale tractului gastro-intestinal. O nouă cercetare de amploare, efectuată pe un grup de peste 2000 de persoane în Germania, a relevat că urme de glifosat se găsesc masiv în urina germanilor.
Organizația Mondială a Sănătații este de părere că glifosatul afectează materialul genetic al omului și, probabil, cauzează cancer. Se presupune, de asemenea, că erbicidul atacă sistemul hormonal, afectează fertilitatea și are un efect negativ asupra probioticelor din tractul gastro-intenstinal.