ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea Legii educației naționale 1/2011 prin care învățământul obligatoriu este mărit la 15 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare din învățământul preșcolar. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține ca învățământul general obligatoriu să fie extins treptat la 15 clase, până în anul 2030, așa cum prevede actul normativ promulgat de președintele Klaus Werner Iohannis și prin care se modifică Legea Educației Naționale nr. 1/2011, însă atenționează că nu e suficient că aduci niște copii în grădinițe, școli sau licee, pe care îi așezi în bănci și îi ții ocupați. „Educația trebuie să dezvolte, iar acest lucru înseamnă locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor în grădinițe și școli”, arată FSLI într-un comunicat, citat de News.ro.

„Aceste modificări, însă, impun autorităților elaborarea unei strategii cu aplicare imediată, prin care să fie rezolvate o serie de probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ. În primul rând, trebuie găsite soluții pentru o problemă care trenează de ani de zile: deficitul locurilor la grădiniță. Numai în București există un deficit de 7.000 de locuri. În plus, numărul cadrelor didactice din învățământul preșcolar este insuficient. Sunt multe situații în care educatoarele sunt nevoite să lucreze cu grupe de preșcolari supradimensionate", consideră FSLI.

Sindicaliștii mai afirmă că integrarea copiilor în sistemul de educație nu poate fi făcută, dacă acestora nu li se pun la dispoziție dotările necesare, precum și cadre didactice bine pregătite.

„Este foarte bine că a fost luată această decizie de extindere a învățământului obligatoriu. Dar trebuie să înțelegem, măcar acum, de ce este importantă creșterea finanțării sistemului de educație din România. Nu e suficient că aduci niște copii în grădinițe, școli sau licee, pe care îi așezi în bănci și îi ții ocupați. Educația trebuie să dezvolte, iar acest lucru înseamnă locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor în grădinițe și școli; unități de învățământ dotate cu materiale didactice care să ofere o nouă perspectivă a stilului de predare și de învățare – unul modern, nu unul tern care obosește elevii; readaptarea programelor școlare la cerințele de pe piața muncii, pentru a avea tineri absolvenți cu șanse reale de angajare și funcționali din punct de vedere profesional. Și, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni în educație și de bani pentru investiții. Altfel, nu facem decât să îngrămădim niște copii sau tineri în săli de clase", a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.