ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O grădiniță care va funcționa din septembrie cu două grupe românești a fost inaugurată, vineri,  23 august 2019, la Cernăuți, informează Basilica, citând BucPress.


Grădinița nr. 54 – „Grâurel” va asigura pregătirea pentru 100 de copii, împărțiți în patru grupe: „două cu procesul de instruire în limba română și două în limba ucraineană”.

Potrivit sursei citate, scriitorul Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, a amintit, pentru BucPress, de eforturile depuse de părinții care „au tot cerut o grădiniță românească în centrul orașului”, dar și despre continuarea demersurilor pentru construirea „mai multor instituții preșcolare doar cu grupe românești”.

Acesta a menționat că inaugurarea grădiniței „a fost posibilă datorită eforturilor Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți și Ligii Tineretului Român Junimea din regiunea Cernăuți”.

Până în prezent, în Cernăuți exista doar o singură grupă cu predare în limba română la Grădinița nr. 1.Grădinița mixtă este situată pe strada Armenească nr. 17 din Cernăuți.