ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Grădinițele ar putea fi obligate să aibă camere de supraveghere video și audio. Măsura face parte dintr-un proiect legislativ care va fi depus de deputatul PNL Ovidiu Raețchi. Dacă proiectul va fi votat, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului vor fi obligate să dispună controale o dată la șase luni în grădinițe, informează B1 TV.


Primul proiect prevede ca toate gradinițele și creșele care au cel puțin șapte copii înscriși să fie dotate cu mai multe camere de supraveghere video și audio. Măsura are ca scop prevenirea comportamentului violent al personalului fața de copii, potrivit inițiatorului legii. De asemenea, documentul conține și prevederi referitoare la securizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere.

Mai exact, la înregistrari, vor avea acces doar părinții și autoritățile, în cazul în care se fac cercetări în legatura cu unele înregistrari.

Inițiatorul proiectului de lege spune că prezența camerelor video de supraveghere este esențială pentru ca părinții să știe de copiii lor.

”Este un proiect de lege gândit chiar de părinții copiilor loviți la grădinița din Cotroceni. Trebuie să avem camere de luat vederi. Imaginile obținute la grădinița din Cotroceni au fost obținute cu mari eforturi. Eu cred că fiecare părinte are dreptul să vadă cum e tratat copilul lui în fiecare moment, la gradiniță, în fiecare cameră, inclusiv în sala de mese ar trebui să fie o cameră video”, a susținut Raețchi.


Al doilea proiect se referă la controalele la care vor fi supuse gradinițele și creșele. Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului ar putea fi obligate să dispună controale o data la șase luni în unitățile de învățământ preșcolar private.

O altă propunere a deputatului liberal vizează modul în care se dau autorizațiile pentru grădinițe. Dacă legea va fi votată, orice instituție de acest gen va fi obligată să ceară Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, în termen de 60 de zile de la deschidere, autorizarea provizorie.